Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Grodorna i dammen

Du hittar spelet längst ned i texten nedanför.
Du hittar spelet längst ned i texten nedanför. Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

I dammen i trädgården vid familjen Weasleys hus Kråkboet finns sju stenar i rad. På dem sitter tre svarta och tre röda grodor.

De svarta grodorna är vända åt höger, de röda åt vänster.

Hur ska grodorna byta plats med varandra, så att de röda sitter till vänster och de svarta till höger? Varje groda kan hoppa till nästa sten om den är ledig, eller hoppa över en annan groda om stenen bortanför den är ledig. Grodorna kan bara hoppa framåt, och kan inte vända på sig.

Testa också nya Julpusselspelet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.