Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Hagrids nifflare

Other: Lukas Hansson

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Hermione hjälper Hagrid att ta hand om en del av hans magiska djur, men i dag är hon orolig.

”Hagrid”, säger hon, ”det kom just en uggla med ett viktigt meddelande från professor Grubbly-Plank. Hon har brutit benet, och kan inte komma hit med sin vanliga leverans med mat till dina nifflare. Och du vet ju vad som händer när de inte får mat! Då blir de hungriga och rymmer, och invaderar slottet! Kommer du ihåg sist det hände? Då lyckades de ta sig in i Slytherins sovsalar, och rev sönder alla sängar och koffertar och stal en massa guld! Du kommer att ligga riktigt illa till om det händer igen. Men om du säljer 15 av dem kommer maten du har nu att räcka fyra dagar längre.”

”Äsch”, svarar Hagrid, ”det är ingen fara. Professor Grubbly-Plank är en hejare på magi, och kommer att vara på benen igen på nolltid. Förresten har jag just skaffat 20 nifflare till. Maten kommer visserligen att ta slut tre dagar tidigare än tidigare, men innan dess har Professor Grubbly-Plank nog kryat på sig, och kunnat komma hit med mer nifflarmat.”

Hur många nifflare hade Hagrid innan han skaffade de 20 nya?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.