Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Hermiones läshörna

Other: Stefan Rothmeier

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Hermione har två ljusstakar i sin läshörna. I dem sitter två stearinljus som är lika långa men olika tjocka. Det ena brinner ner på fyra timmar, det andra på fem. Hermione tänder båda ljusen och sätter sig och läser ”Magins historia” av Bathilda Bagshot och glömmer bort tiden. När hon tittar upp igen ser hon att det ena ljuset är fyra gånger längre än det andra. För hur länge sedan tände Hermione ljusen?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.