Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Hur ska de ta sprängstjärtskrabborna över floden?

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Luna, Ginny, Neville och vampyren Sanguini ska hjälpa Hagrid att få två sprängstjärtskrabbor över floden Clyde. Sprängstjärtskrabbor är mycket otrevliga djur som Hagrid har avlat fram. De ser ut som stora sköldpaddor utan huvud, och har en gadd och kan skjuta eld.

Trots att han är vampyr är Sanguini dålig på att flyga, och skulle aldrig kunna ta sig hela vägen över floden. Varken Luna, Ginny eller Neville har fyllt 17, och därför får de inte använda magi utanför skolområdet. Det enda sättet de kan ta sig till andra sidan är med en eka, där bara två varelser får plats i taget. Sprängstjärtskrabborna kan naturligtvis inte ro. Sanguini är inte helt pålitlig, och om han och sprängstjärtskrabborna är fler än barnen på någon sida av floden kommer de tillsammans att döda och äta upp dem. 

Hur ska alla helskinnade ta sig över floden?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.