Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Kentauren och hattarna

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Harry, Ron och Hermione har besökt jätten Graup i Den förbjudna skogen. På väg tillbaka till slottet blir de fångade av kentaurerna, som inte tycker om att det finns människor i skogen. Kentaurerna binder fast dem vid tre träd. Harry hamnar längst bak där han kan se de andra två bakifrån, Hermione i mitten, där hon bara kan se Ron, och Ron längst fram, så att han inte se någon av de andra.

”Ni vet ju att vi inte vill se er här i vår skog”, säger kentauren Bane. ”Men vi kentaurer är inte hjärtlösa. Jag ska ge er en chans att komma undan, för den här gången. Och om ni är så smarta som ni människor påstår att ni är ska det säkert gå bra.”

Han tar fram sju mössor, fem röda och två gula.

”Vi ska sätta på er varsin mössa, någon av de här sju. Om minst en av er kan lista ut vilken färg ni har på mössan inom en minut ska vi släppa er. För den här gången.”

Kentaurerna tar undan alla mössorna, och sätter på barnen varsin mössa bakifrån, så att de inte kan se vilken färg deras egen mössa har.

Efter 58 sekunder ropar Ron: ”Jag vet färgen på min mössa!”

Vilken färg har hans mössa?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.