Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Kuppen mot Gringotts

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Den gamla trollkarlssläkten Gaunt är inte bara förfäder till den onde Lord Voldemort. I generationerna före Voldemorts morfar Marvolo Gaunt fanns även fem tjuvaktiga och blodtörstiga bröder som låg bakom det enda lyckade inbrottet på trollkarlsbanken Gringotts, innan Harry Potter, Hermione Granger och Ron Weasley stal Helga Hufflepuffs bägare ur Bellatrix Lestranges bankvalv.

Bytet vid bröderna Gaunts inbrott var 100 galleoner, men svartalferna på banken lyckades tysta ner kuppen, och stryka den ur historieböckerna.

Bröderna Gaunt - Aberforth, Blaise, Crookshanks, Dirk och Elphias Gaunt, där Aberforth var äldst och Elphias yngst, och inga var tvillingar - var inte bara skickliga inbrottstjuvar.

De var också demokratiska, och duktiga på matematik. När de skulle dela bytet mellan sig bestämde de att äldste brodern Aberforth skulle lägga fram ett förslag om hur pengarna skulle fördelas, som alla sedan fick rösta om. Om minst hälften av bröderna röstade för förslaget skulle pengarna fördelas på det sättet. Om inte, skulle de övriga döda brodern som kom med förslaget, och näste bror i åldersordning fick lägga fram ett nytt förslag enligt samma princip.

Alla bröderna var som sagt blodtörstiga, och om någon av dem skulle få lika mycket pengar oavsett om han röstade för eller emot ett förslag skulle han att rösta emot det, så att brodern som kom med förslaget dödades.

Alla bröderna ville ha så mycket pengar som möjligt, och dessutom överleva. De hade inga småpengar, utan kunde bara dela upp bytet i hela galleoner. Hur fördelade de pengarna mellan sig?

Klicka här för lösningen

Alla Gunthers gåtor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.