Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Magitävlingen

Other: Helena Schutrick

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Europas tre främsta trollkarlsskolor tävlar i magi. Hogwarts representeras av Cedric Diggory, Durmstrang av Viktor Krum och Beauxbatons av Fleur Delacour. I varje deltävling får vinnaren X poäng, den som kommer tvåa får Y poäng och den som kommer trea Z poäng. Alla poäng är heltal och större än noll, och X är förstås större än Y, och Y är större än Z.

Fleur Delacour och Viktor Krum får båda 9 poäng var, och Cedric Diggory får totalt 22 poäng. Ingen av tävlingarna är oavgjord. Fleur vinner undervattenstävlingen i sjön.

Vem kommer tvåa i draktävlingen? Hur många deltävlingar är det?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.