Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Malfoys julfest

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor.

Har du vad som krävs för att lösa dem?

 

Lucius Malfoy ska hålla stor julmiddag på herrgården. En månad före festen får han ett anonymt brev med en okänd uggla med texten: ”Jag har förgiftat vinet i en av dina 1.000 flaskor i källaren. Giftet har ingen smak, och går inte att hitta med magi. Alla som dricker några droppar av vinet kommer att dö inom tre veckor. Ha en trevlig julfest.”

Lucius Malfoy vill naturligtvis inte kasta bort allt sitt dyrbara vin, och inte heller riskera att förgifta sina gäster, eller sig själv. Däremot har han tio husalfer, och är inte så bekymrad över om de lever eller dör. Det går att provsmaka vinet i alla flaskorna eftersom de kan öppnas och återförslutas. 

Hur ska Lucius Malfoy hitta den förgiftade vinflaskan i tid före julfesten?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.