Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Överlistar du spöket vid Hogwarts?

Illustration: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Du är ute och går i närheten av Hogwarts och närmar dig ett vägskäl där ett gammalt spöke står och vaktar. Ena vägen leder till Godisbaronen, butiken i trollkarlsstaden Hogsmeade, där godis för alla tänkbara smaker finns till försäljning, allt från kackerlacksbönor och brända minidraksägg till chokladgrodor med trollkarlskort och ätbara gåspennor i socker.

Den andra vägen leder på magisk väg rakt in i en cell i det fruktade trollkarlsfängelset Azkaban. Det gamla spöket ljuger alltid varannan dag och talar alltid sanning varannan dag. Du vet inte vilken dag det är i dag, och får bara ställa en fråga till honom.

Vad frågar du?

Klicka här för lösningen


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.