Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Polyjuice-elixiret

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Harry, Ron och Hermione har en flaska med polyjuice-elixir, som kan förvandla en till en annan person under en timmas tid. I sin jakt på Voldemorts horrokruxer måste de dela upp sig, och tänker att det är säkrast om de alla får med sig en flaska elixir var. Nu har de 1,2 liter kvar i en butelj, och en tom flaska till som är ungefär lika stor. Dessutom har de en juiceflaska som de vet rymmer 50 centiliter, och Hermione har ett gammalt mätglas på 15 centiliter där alla andra graderingar försvunnit.

Kan de dela upp elixiret mellan sig så att de alla får exakt lika mycket med sig med hjälp av flaskorna och mätglaset? Räkna med att de klarar av att hälla elixiret utan att spilla.

Klicka här för lösningen
Lösningen
Lösning:

Girl in a jacket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.