Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Pythagorasdagen

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

 

Ginny Weasley fyller år den 15 augusti. I år kom Hermione och gratulerade med en tårta formad som en rätvinklig triangel.

”Vi får fira extra mycket i år, eftersom din födelsedag i år, den 15/8-17, är en Pythagorasdag! 152 + 82 = 172!” förklarar hon.

När inträffar nästa Pythagorasdag, där sambandet mellan år, månad och dag, i någon kombination, motsvarar Pythagoras sats, alltså a2 + b2 = c2?
Hur många Pythagorasdagar finns det varje sekel?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.