Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Utegångsförbudet

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor.

Har du vad som krävs för att lösa dem?

De fyra vännerna James Potter, Sirius Black, Remus Lupin och Peter Pettigrew har fått utegångsförbud, och får inte följa med när övriga elever på Hogwarts ska till Hogsmeade. Men eftersom James, Sirius, Remus och Peter inte vill låta sig hindras av sådana beslut beger de sig till den hemliga gången som leder från Hogwarts till källaren under butiken Godisbaronen i Hogsmeade. Där upptäcker de till sin förskräckelse att någon fyllt tunneln med peruanskt mörkerpulver, som inte ens en lumos-besvärjelse rår på.

Tunneln är full av rötter och fallgropar, och till och med de fyra vännerna inser att det är livsfarligt att försöka gå igenom den i totalt mörker. Som väl är har Sirius Black fått ärva en så kallad hjälpande hand, som kan lysa genom mörkerpulvret. Den är dock inte särskilt bra, och lyser bara i tolv minuter och måste sedan vila i fjorton dagar innan den kan användas igen.

James Potter är den snabbaste av de fyra, och för honom tar det en minut att gå genom tunneln till Hogsmeade. För Sirius Black tar det två minuter, för Remus Lupin fyra minuter och för Peter Pettigrew fem minuter. Tunneln är så smal att bara två av dem kan gå igenom den samtidigt, och för att båda ska få ljus måste de gå i den långsammastes takt.

Kan alla fyra ta sig till Hogsmeade innan den hjälpande handen slocknar?

Klicka här för lösningen

 

Alla Gunthers gåtor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.