Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Vem är vem av bröderna Weasley?

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Fred Weasley dricker alltid kaffe på morgonen. Hans tvillingbror George dricker alltid te. Fred har fått i sig en långverkande variant av trolldrycken Veritaserum, och talar därför alltid sanning. George har istället fått Antiveritaserum, som gör att han alltid ljuger.

1. Du möter en av bröderna i Diagongränden och vill ta reda på vem av dem det är, men får bara ställa en ja- eller nej-fråga om vad han dricker på morgonen. Vad frågar du för att få veta om du mött Fred eller George?

2. Nu har bröderna dessutom råkat dricka ett babblingselexir, och besvarar alla frågor med antingen ”Scabbers!” eller ”Pygmépuff!”. Orden betyder ja och nej, men du vet inte vilket ord som betyder vad. Du möter en av bröderna i Diagongränden och får bara ställa en fråga. Vad frågar du för att få veta vilken bror du mött? 

Klicka här för lösningen

Klarar du av att lösa de tidigare gåtorna?

Gunthers gåta: Familjen Dursleys vindslampa

Gunthers gåta: Båten till Hogwarts

Gunthers gåta: De falska silversiklarna

Gunthers gåta: Svartalfen Griphook

Gunthers gåta: Den läckande kitteln

Gunthers gåta: Spöket vid Hogwarts

Gunthers gåta: Den förtrollade labyrinten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.