Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Vilken strategi ska fångarna välja?

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Bellatrix Lestrange vill roa sig med fångarna på Malfoys herrgård igen. Hon tar bort alla speglar i stora salen, och drar de tunga sammetsgardinerna för fönstren. Sedan går hon ner till fängelsehålan.

”Nu har ni chansen att bli fria. Strax ska ni få komma upp i stora salen. Innan ni går in genom dörren kommer jag att måla en prick i pannan på er, antingen en svart eller en vit. Uppe i salen får ni inte röra något, inte prata med varandra eller på något sätt visa vilken färg någon annans prick har. När jag släpper ut er ur salen ska ni få varsin papperslapp, och skriva ner vilken färg ni tror att er egen prick har. Om ni allihop gissar rätt, eller om ni gissar fel allihop, blir ni fria.”


Vilken strategi ska fångarna välja så att alla antingen gissar rätt eller alla gissar fel?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.