Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Halv miljon kan dö årligen på grund av klimatet

Foto: Mustafa Quraishi/AP

Klimatförändringar kan få allvarliga konsekvenser för den globala hälsan genom en försämrad matproduktion, enligt en ny rapport i Lancet. Detta kan leda till att en halv miljon människor riskerar att dö årligen, vilket motsvarar dubbelt så många som vid svält.

Drygt en halv miljon människor beräknas dö till följd av klimatförändringar år 2050. Ett minskat intag av frukt och grönsaker uppskattas orsaka dubbelt så många dödsfall än svält, enligt en ny studie från Oxford i Storbritannien som publicerats i tidskriften Lancet.

Forskningen är enligt Lancet det starkaste beviset hittills för att klimatförändringar kan ha förödande konsekvenser för matproduktion och den globala hälsan. Forskarna är de första någonsin att rapportera hur klimatförändringar riskerar att förändra kvaliteten på människors kost.

Klimatförändringar beskrivs som ett av detta sekels största globala hälsohot. En av de viktigaste konsekvenserna av klimatförändring är effekten på agrikulturen. Forskarna har räknat ut riskerna med ändrade matvanor och förändrad kroppsvikt. De har tittat på hur en minskad konsumtion av frukt och grönsaker, ökat intag av rött och processat kött, samt förändrad kroppsvikt kan leda till fler dödsfall orsakade av hjärtsjukdomar, stroke och cancer. Dessa sjukdomar bidrar redan i dag till 18 procent av alla världens dödsfall.

Framtidens matproduktion och matkonsumtion förväntas öka allt eftersom befolkningen ökar och ekonomin går uppåt, men samtidigt förändras vårt klimat, med bland annat stigande temperaturer. Detta leder till en minskad produktion av grödor och mindre skördar.

Mindre skördar innebär i sin tur dyrare matpriser och en minskad konsumtion, och att antalet svältande människor ökar. Men ett minskat intag av frukt och grönsaker beräknas orsaka dubbelt så många dödsfall än svält årligen från 2050, enligt forskarnas beräkningar.

Forskningsgruppen har gjort sina beräkningar efter en datamodell och tittat på matproduktion, ekonomisk tillväxt och klimatförändringar. Genomsnittligt uppskattas befolkningen år 2050 ha tillgång till 99 kalorier mindre per dag och äta fyra procent mindre frukt och grönsaker.

– Våra resultat visar att även en liten minskning av mattillgänglighet per person kan leda till förändringar i energiinnehåll och kostsammansättningar, och de här förändringarna kommer ha stora konsekvenser för hälsan, säger Marco Springmann, forskningsledare på University of Oxford, i ett pressmeddelande från Lancet.

Kina och Indien uppskattades vara mest utsatta med tre fjärdelar av alla klimatrelaterade dödsfall till följd av minskad matproduktion. I Sverige och andra höginkomstländer beräknas i stället majoriteten klimatrelaterade dödsfall bero på ett för dåligt intag av frukt och grönsaker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.