Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Halvmjuk säng bäst mot ryggont

En medelmjuk madrass är bättre än en hård för den som har ont i ryggen. Dogmen att hårda madrasser skulle vara bäst mot ryggont är rent nys. Det visar en ny rapport från en grupp madrassforskare i Spanien.

- Det traditionella rådet har varit att om man har ont i ryggen ska man i stort sett ligga på en planka. Ju hårdare, dess bättre. Den myten kan vi glömma nu, säger Richard Wallensten, överläkare på Karolinska sjukhusets ortopedklinik.

Han tror att många svenska läkare fortfarande anser att ext-ra hårda madrasser är extra bra mot ryggont. Tre fjärdedelar av ortopederna i USA har samma åsikt, enligt en stor undersökning. Men de spanska forskarna visar att en medelmjuk madrass är bättre än en hård.

- Vår undersökning är den mest noggranna som har gjorts av den här frågan, säger María Teresa Gil de Real, professor i epidemiologi vid Universidad Autónoma de Madrid.

Tillsammans med sina kolleger erbjöd hon 313 personer med kronisk smärta i den nedre delen av ryggen att helt gratis byta ut sin gamla madrass mot en ny. Hälften fick madrasser med hårdheten 2,3 på en tiogradig skala där 1 är hårdast. Den andra hälften fick madrasser med hårdheten 5,6. Hårdhetsbetyget bygger på en europeisk standard som organisationen Möbelfakta just nu arbetar med att införa i Sverige.

Varje morgon skulle försökspersonerna fylla i ett formulär om sina ryggproblem. Resultaten visade att de som sovit på de mjukare madrasserna hade minst besvär efter tre månader. De kände mindre smärta än de som legat hårt, och de hade lättare att klara dammsugning och annat som är tungt för ryggen. Resultaten publiceras i dagens nummer av medicintidskriften Lancet.

I Sverige är vi vana att ligga betydligt mjukare än i södra Europa.

- Vi ligger högt på skalan, ofta över sju. Det beror på att vi använder mjuka bäddmadrasser i Sverige, säger Bo Wadling på Möbelfakta.

Så mjuka sängar ingick inte i den spanska undersökningen.

- Vi visste redan att de mjukaste madrasserna ger dåligt stöd för ryggen. Vi var mer intresserade av att se om de hårda madrasserna var så bra som läkarna hade trott. Och det var de inte, säger María Teresa Gil de Real.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.