Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

”Handledning av studenter mitt viktigaste bidrag”

Kip Thornes
Kip Thornes Other: Magnus Hallgren

Fysikpristagaren Kip Thorne ser studenterna han handlett som sitt största bidrag till vetenskapen.

På morgonen den 14 september 2015 fångade detektorn Ligo upp en signal från två svarta hål som smälte ihop till ett. Det var världens första mätning av gravitationsvågor, små krusningar i själva rummet som skapas av riktigt tunga himlakroppar.

– Jag blev inte upphetsad eller exalterad. Jag förväntade mig detta. Det kom bara lite tidigare än jag hade trott. Min första reaktion var istället djup tillfredsställelse, säger Kip Thorne.

Redan på 1970-talet hade han börjat samarbeta med Rainer Weiss, som uppfann tekniken Ligo använder. 

– Det tog tre, fyra år innan han lyckades övertyga mig om att det skulle fungera. Men 1976 bestämde jag mig, eftersom jag insåg att detta var det viktigaste som gick att göra inom vetenskapen, säger Kip Thorne.

Nu är de i Stockholm för att ta emot årets Nobelpris i fysik tillsammans med Barry Barish, som blev ledare för Ligo på 1990-talet och såg till att det blev ett stort internationellt projekt. 

Kip Thorne jämför Ligo med Galileo Galileis teleskop, som var början på den moderna astronomin. Med gravitationsvågor får vi möjlighet att utforska helt nya saker om universum.

– Detta kommer att få enorma konsekvenser, inte bara de närmaste åren eller decennierna, utan för århundraden framåt. Det stod klart för mig redan på 70-talet, säger han. 

Men Ligo är bara hans näst största bidrag till vetenskapen, menar han.

– Jag har handlett fler än 50 doktorander, och det är mycket för en teoretiker. Många av dem är briljanta, och inom forskningen och i många andra fält. De är mitt viktigaste bidrag.

Kip Thorne var också vetenskaplig rådgivare till filmen Interstellar.

– Den sålde nästan 100 miljoner biljetter. På vilket annat sätt skulle jag, som professor, kunna inspirera 100 miljoner människor att bli intresserade av vetenskap?

 

Kip Thorne

Kip S Thorne är 77 år och född i USA. Han är Feynman-professor i teoretisk fysik vid California Institute of Technology i Pasadena, USA.

Han var vetenskaplig rådgivare till filmen Interstellar från 2014.

Kip Thorne delar Nobelpriset i fysik 2017 med Rainer Weiss och Barry Barish.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.