Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Hårt bakslag för homeopatiska preparat

Homeopatiska Schüssler-salttabletter påstås behandla en lång rad åkommor och sjukdomar.
Homeopatiska Schüssler-salttabletter påstås behandla en lång rad åkommor och sjukdomar. Foto: IBL

Homeopatiska preparat måste förses med uppgiften att de inte fungerar när de säljs i USA. Den pseudovetenskapliga ”behandlingsmetoden” är en mångmiljardindustri som helt saknar vetenskapligt stöd.

”Det finns inga vetenskapliga bevis för att produkten fungerar” lyder budskapet som måste framgå tydligt på homeopatiska varor, enligt Federal Trade Commission. Handelsmyndigheten påpekar att marknadsföringen grundar sig i 1700-talsteorier som inga modern forskare accepterar.

Homeopati bygger på tanken att ett ämne som orsakar ett fysiskt besvär kan lindra eller bota besväret om det orsakande ämnet späs ut. Problemet är att spädningen är så extrem att slutresultatet sannolikt inte innehåller en enda molekyl av det besvärande ämnet.

Läs mer: ”Pseudovetenskap ska inte betraktas som friskvård”

Kliniska studier har gång på gång visat att homeopati är lika eller mindre effektiva än sockerpiller, ändå köper människor de verkningslösa preparaten för många miljarder kronor årligen, vilket många har likställt med kvacksalveri och bondfångeri.

– Detta är en stor seger för förnuftet, vetenskapen och det amerikanska folkets hälsa. FTC har fattat rätt beslut att hålla tillverkarna ansvariga för sina fullständigt grundlösa påståenden om homeopatiska produkter, säger Michael De Dora från ideella folkbildningsorganisationen Center for Inquiry till Vox.

Läs mer: Karin Bojs: Vetenskaplig tro följer partifärg

Svenska Läkemedelsverket prövar inte effekten, men tillåter maximalt en tiotusendel av det besvärsorsakande ämnet i homeopatiska produkter. På grund av bristen på vetenskapligt stöd avråds gravida från homeopatiska produkter, men det är inte förbjudet att sälja dem om de registrerats hos myndigheten.

Förra året pågick en debatt om antroposoferna som sedan 1993 undantagits från regeln att registrera sina homeopatiska preparat hos Läkemedelsverket. Förbjud dem helt, menade flera kritiker från Svenska läkaresällskapet, Karolinska institutet, Landstinget i Uppsala och Kungliga vetenskapsakademien.

I somras meddelade regeringen att undantaget ska försvinna år 2021. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.