Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Havsnivåer steg snabbare än prognos

Öriket Kiribati i Stilla havet anses vara i riskzonen om havsytan stiger. Här en obebodd atoll som kallas Millennium.
Öriket Kiribati i Stilla havet anses vara i riskzonen om havsytan stiger. Här en obebodd atoll som kallas Millennium. Foto: Nasa
Havsnivåerna har stigit 60 procent snabbare än vad FN:s klimatpanel IPCC har spått, visar en utvärdering som flera forskare presenterar i samband med klimatmötet i Doha.

Satellitmätningar visar att havsnivån sedan början av 1990-talet stigit med 3,2 millimeter per år, betydligt mer än de 2 millimeter som IPCC spått. Det framgår av en studie som på onsdagen lades fram under klimatmötet i Qatars huvudstad Doha.

Det talar för att IPCC:s prognos om en höjning med högst 59 centimeter till 2100 också kan vara i underkant, varnar forskarna.

En av dem, Stefan Rahmstorf från klimatinstitutet i tyska Potsdam, säger till Reuters att han bedömer att havsnivån kan stiga med mellan 50 och 100 centimeter detta sekel, möjligen mer om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.

Det skulle innebära ett hot mot lågt liggande områden som Maldiverna, delar av Bangladesh och storstäder som Tokyo och New York. Fler översvämningar av den typ som drabbade New York för en månad kan då väntas under oväder.

De senaste åren har sommarisen i Arktis minskat drastiskt. Men det påverkar inte havsytans nivå, eftersom Arktis är ett havsområde. Mest kritiskt är om Grönlands ismassa börjar smälta av i snabbare takt.

Antarktis har mycket mer is än Grönland, men kontinenten kring Sydpolen har ett betydligt kallare klimat och löper inte alls lika stor risk för avsmältning.

Den svenska Klimat- och sårbarhetsutredningen från 2007 utgick från FN-scenarierna om en höjning av havsytan med mellan 18 och 59 centimeter det närmaste århundradet – även om det tillfogas en brasklapp om att det blir mer om avsmältningen av Grönlandsisen tilltar.

Havsytan i Östersjön och Nordsjön tros stiga två decimeter mer än det globala genomsnittet.

I den utvärdering som presenterades i Doha på onsdagen avfärdades också teorier om att den globala uppvärmningen kan ha bromsats, eftersom jordens genomsnittstemperatur inte sedan 1998 nått något nytt rekord. Uppvärmningen ligger i linje med IPCC:s prognos om en ökning på 0,16 grader per decennium, enligt forskarna.

I en uppmärksammad Världsbanksrapport i förra veckan, som också hade sammanställts av Potsdams klimatinstitut, varnades dock för en temperaturökning på en betydligt högre nivå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.