Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hej-da-pluto/

VETENSKAP

Hej då, Pluto!

Pluto.
Foto: Nasa

På torsdagskvällen tog rymdsonden New Horizons farväl av Pluto och skickade den sista bilden tillbaka till jorden. Nästa gång kameran slås på blir 2019.

Rymdsonden New Horizons bilder av dvärgplaneten Pluto har visat en isig och bergig värld med geologiska formationer som få hade väntat sig. Och en tunn atmosfär har lyst som en ring 130 kilometer över Plutos yta.

Den lilla planeten rör sig längst ut av det som länge ansågs vara solsystemets samtliga större planeter men 2006 degraderades Pluto från sin status som planet till dvärgplanet.

Den 14 juli kom rymdsonden New Horizons fram till Pluto efter en färd som startat i januari 2006 och under tio timmar skickades mängder av data tillbaka till jorden. De knivskarpa bilderna har nu samlats till en enda tredimensionell bild av Pluto av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Men nu är det slut. Vid 21-tiden på torsdagskvällen svensk tid skickades den sista bilden tillbaka till jorden från rymdsondens kamera, meddelade Nasa på Twitter.

Istället fortsätter sonden sin färd ut i vårt solsystems mörkaste utkant där målet är att ta sig djupare in i det så kallade Kuiperbältet, där omkring 70.000 himlakroppar tros röra sig, också de med vår sol som centralpunkt. Och det är då, 2019, som kameran åter slås på för att förhoppningsvis fånga något av dessa svårobserverade objekt.