Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hennes livräddande uppfinning belönas

Petra Wadströms uppfinning Solvatten ger 80.000 människor rent och varmt vatten. Nu belönas hon med Polhemspriset, Sveriges äldsta tekniska utmärkelse som delades ut första gången 1878.

1 Grattis till priset!

– Ja, det är en stor ära. Det här fina teknikpriset är värdefullt för oss.

2 Hur fungerar Solvatten?

– Solvatten är en dunk som är fylld med tio liter vatten. När solen lyser på vattnet så dör mikroorganismerna. Det finns en mätare som visar när vattnet varit tillräckligt länge i solen och fått tillräckligt hög temperatur. Då vet man att vattnet är rent.

3 Vad är bakgrunden till uppfinningen?

– Det finns så mycket solenergi som inte tas till vara. Jag har erfarenhet av att se lidande orsakat av orent vatten. Det var viktigt att försöka hitta ett verktyg, speciellt för kvinnan: att kunna rena och värma vatten själv.

4 Hur många använder Solvatten?

– Ungefär 80 000 människor, främst i Afrika. Vi har haft ett projekt i Mali på en mödra­vårdsklinik. Då ser man hur viktig tillgången till rent vatten är i starten av livet.

5 Hur har människors liv förändrats?

– Framför allt har man blivit friskare och kvinnor har fått mer tid. När man får varmt vatten kan man tvätta sig och sina barn. Vi har sett att både diarrésjukdomar och ögonsjukdomar minskar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.