Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Higgs pekar mot utplåning

Universum är inte stabilt utan går mot total utplåning. Det visar beräkningar som kan göras tack vare att den länge gäckande Higgspartikeln upptäckts. Men katastrofen inträffar många miljarder år efter det att solen slocknat.

Det ser inte bra ut för vårt universums framtid. Inte om man räknar utifrån vad vetenskapen numera vet om elementarpartiklarna i fysikens standardmodell.

Den senaste pusselbiten var fjolårets bekräftelse av att man funnit den så kallade Higgspartikeln, eller Higgsbosonen. Den förklarar varför partiklar har massa.

– Om man tillämpar all den fysik vi känner till i dag och gör en rak beräkning är det dåliga nyheter, sade Joseph Lykken, teoretisk fysiker vid ett kärnfysiklaboratorium i Illinois, enligt Reuters.

– Det ser ut som om universum är instabilt och vid någon punkt miljardtals år in i framtiden kommer att utplånas.

Lykken uttalade sig för reportrar vid det årliga vetenskapssymposiet AAAS i Boston.

Fortfarande återstår viktiga detaljer att reda ut kring vad upptäckten av Higgspartikeln betyder. Men om fysikernas teorier kan bekräftas hoppas man kunna förklara hur universum uppstod för 13,7 miljarder år sedan. Och kanske hur det en gång kommer att ta slut.

För detta krävs kunskap om vilken massa Higgspartikeln har – med en felmarginal på en procent.

– Beräkningen, fortsatte Lykken, ger vid handen att det om några tiotals miljarder år kommer att inträffa en katastrof.

– En bubbla av vad man kan kalla ett alternativt universum kommer att uppstå någonstans, och det kommer att expandera och till slut förstöra oss.

Innan några Higgsbosoner initierar universums apokalyps kommer dock jorden redan att ha gått under. Solen tros brinna ut om fyra miljader år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.