Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Historisk bebis ger hopp

4 timmar gammal ligger Freja vid mamma Lottens bröst.
4 timmar gammal ligger Freja vid mamma Lottens bröst. Foto: Lars Lindqvist

För första gången har en kvinna i Sverige fått barn efter en transplantation av den egna nedfrysta äggstocksvävnaden. Det avslöjar Karolinska universitetssjukhusets reproduktionsmedicin i dag. Flickan föddes i går morse på Mälarsjuk­huset i Eskilstuna.

Alldeles ny i världen låg Freja nöjt och sov på mamma Lottens bröst med pappa Magnus intill. Förutom att vara ett mirakel för sina föräldrar ger Freja hopp till kvinnor som får cancer och genomgår behandlingar som kan göra dem infertila.

– Jag har hoppats under åren, men inte riktigt vågat tro att det här skulle vara möjligt. Det känns skönt att jag har haft en vanlig graviditet och mått jättebra, och nu, nu känns det fantastiskt, säger Lotten och tittar ömt på Freja som gnyr nästan ljudlöst.

Lotten fick svår cancer för över tio år sedan, då var hon 23 år gammal. Hon hörde dock till den grupp kvinnor som fick information om att det var stor risk för att cancer­behandlingen, strålningen och cellgifterna, skulle skada äggstockarnas hormonproduktion och göra det omöjligt för henne att bli gravid. Med ett snabbt ingrepp plockade läkarna ut en bit av hennes friska äggstocksvävnad som frystes ned i flytande kväve.

Den tio månader långa behandling som hon sedan gick igenom botade cancern, men slog ut äggstockarnas hormonproduktion. Hade Lotten inte fryst ned den friska äggstocksvävnaden hade chansen till graviditet med egna ägg varit borta.

De två första försöken att transplantera tillbaka äggstocksvävnaden misslyckades, men förra sommaren gick allt vägen.

Med hormonbehandling fick läkarna sedan i gång kroppens process att tillverka mogna äggceller. Den provrörsbefruktning som följde lyckades på första försöket.

Med vid kejsarsnittet i går var Kenny Rodriguez-Wallberg, docent vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets kvinnoklinik.

Det var en betydelsefull dag även för henne då hon är den läkare i Sverige som är ledande på det här området. Hon har följt Lotten och genomförde äggstocksvävnadstransplantationen på henne.

– Det här är en stor händelse. Det finns bara 25 andra barn i världen som är födda efter att kvinnan har genomgått en transplantation med egen äggstocksvävnad. Nu när vi har visat att det här fungerar kommer den här metoden att få mycket större uppmärksamhet i Sverige. Det har varit och är ett problem att många unga kvinnor som ska genomgå cancerbehandling inte informeras om risken för infertilitet, och om att den här möjligheten finns, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.

De första nedfrysningarna av äggstocksvävnad i Sverige gjordes 1998. Det första barnet i världen som föddes efter att vävnad hade transplanterats tillbaka till kvinnan kom 2004 i Belgien. I Sverige har ett par, tidigare cancerbehandlade, kvinnor inte blivit gravida efter att transplantation och hormonbehandling genomförts, men nu finns det några som är i väntans tider. Lotten är snart inte unik i Sverige.

–  Transplantationstekniken av äggstocksvävnad utvecklas och förbättras hela tiden. Det händer oerhört mycket inom området och forskare över hela världen lär av varandra, vilket ökar chansen att kvinnorna ska kunna bli gravida, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.

Inom några år tror Kenny Rodriguez-Wallberg att det blir rutin att fråga unga kvinnor som ska behandlas med strålning och cellgifter om de vill frysa äggstocksvävnad.

– Det ska bli lika självklart att informera om risken för infertilitet och möjligheten att frysa äggstocksvävnad som att tala om att man kan tappa håret.

Att frysa ägg är en annan möjlighet för kvinnor i den situationen, men nackdelen med den metoden är att den är mer tidskrävande och att det behövs hormonbehandling och flera läkarbesök.

Reproduktionsmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset är den mottagning som är störst i Sverige vad gäller att erbjuda nedfrysning av äggstocksvävnad, men fler enheter kommer nu runt om i landet.

– Hittills har vi fryst ned äggstocksvävnad från över 200 kvinnor, de yngsta är i tonåren och den äldsta i 40-årsåldern, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.

Metoden är i första hand tänkt för unga kvinnor, vars äggstocksvävnad innehåller många ägg.

–  Det är hundratals kvinnor som kan bli aktuella för den här behandlingen, om vi tittar på en tioårs­period. Jag har träffat patienter som sagt att den stora sorgen inte var cancern, utan att strålning och cellgifter gjorde dem infertila och att de aldrig erbjöds den här metoden, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.

Lotten är oändligt tacksam över att hon fick chansen. Om några dagar åker familjen hem. Vaggan står redan på plats och väntar på Freja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.