Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hjärnan begränsar antalet Facebookvänner

Robin Dunbar.
Robin Dunbar. Foto: Hillevi Duus

Vår hjärna kan inte hantera fler relationer på nätet än i verkligheten, enligt professorn och evolutionspsyko­logen Robin Dunbar.

Kan vi verkligen ha fler vänner tack vare internet?

Robin Dunbar, professor i evolutionär psykologi vid universitetet i Oxford, ställde frågan redan i titeln till sitt föredrag vid konferensen ICCSS, International conference on computational social science, i Helsingfors i juni.

– Föredraget handlar om ifall sociala medier har gjort det möjligt att utöka våra sociala nätverk. Jag hävdar att de inte har det, säger han.

Enligt Robin Dunbar kan vi hantera runt 150 vänner, och det gäller både på nätet och i den verkliga världen. De allra flesta Facebookanvändare har mellan 150 och 250 kontakter. En mindre grupp har upp till 1 000 vänner, och mycket få har ännu fler.

– De som har tusentals vänner på Facebook är nästan alltid professionella användare, som journalister som utnyttjar nätverket för att ta reda på saker eller artister som behöver ett sätt att nå ut till sina fans, säger Robin Dunbar.

Begränsningen finns i hjärnan. Hos människor och andra primater finns ett direkt samband mellan storleken på hjärnbarken och hur stora grupper vi lever i. Även endorfinsystemet, kroppens egen smärtlindring, är inblandat.

– Smekningar frisätter enorma mängder endorfin i hjärnan. En art med många endorfinreceptorer kan hantera många vänner, säger Robin Dunbar.

Han menar att vi kan ha ungefär fem riktigt nära vänner, 150 vänner, 500 bekanta och 1 500 ansikten som vi känner igen och kan sätta namn på. Antalen går igen i allt från storleken på medeltida byar till hur moderna arméer är organiserade. De största grupperna bland apor är på 50 djur. När vi under evolutionen utökade antalet till 150 var vi tvungna att hitta mer tidsbesparande sätt att skapa och upprätthålla relationer än att putsa varandras päls.

– Först utforskade vi skrattet, sedan sång och dans och till slut språket, säger Robin Dunbar.

Militär exercis, där soldater gör saker koordinerat och i takt, kan fungera som dans för att skapa relationer. Men smekningar är det allra effektivaste sättet.

– Den som uppfinner ett sätt att förmedla fysisk beröring via nätet kommer att få Nobels fredspris. Det skulle vara ett större bidrag till världsfreden än någonting annat, säger Robin Dunbar.

Han är orolig för att barn som har större delen av sina sociala liv på nätet inte lär sig de sociala färdigheter de behöver:

– Om någon sparkar sand i ansiktet på dig i sandlådan så måste du sitta kvar och hantera situationen, lära dig förhandla och tolka andras beteende. Händer det på nätet kan du ju bara dra ur kontakten.

– Men stora familjer kan kompensera för det. Lösningen kanske är att vi alla skaffar åtta eller nio barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.