Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hjärnan luras tro på en tredje arm

DN:s reporter Anna Bratt får uppleva illusionen av att ha tre armar. När försöksledaren Arvid Guterstam låtsas skära ett snitt i extrahanden upplever hon att hennes egen hand är hotad.
DN:s reporter Anna Bratt får uppleva illusionen av att ha tre armar. När försöksledaren Arvid Guterstam låtsas skära ett snitt i extrahanden upplever hon att hennes egen hand är hotad. Foto: Roger Turesson
Forskare på Karolinska institutet har fått människor att bli trearmade – åtminstone enligt sin egen upplevelse. Resultaten kan komma att användas till hjälp för handikappade.

Jag sitter med armarna utsträckta framför mig på bordet i ett försöksrum på Karolinska institutet. Mellan mina armar ligger en naturtrogen högerarm av gummi. Hjärnforskaren Arvid Guterstam stryker försiktigt med en pensel över fingrarna samtidigt på min högerhand och proteshanden.

Först känns bara penseldragen på min riktiga hand. Men efter några sekunder känner jag också hur penselhåren rör proteshanden.

Jag får en häpnadsväckande upplevelse av att ha tre armar. Arvid Guterstam förklarar att hjärnan hela tiden försöker uppfatta var kroppen befinner sig. Det sker med hjälp av både syn, känsel och muskler.

– Men här uppstår en konflikt i hjärnan om vilken av högerhänderna som hör till kroppen. Man skulle kunna tro att hjärnan väljer den riktiga handen. I stället väljer hjärnan att tolka att båda händerna tillhör kroppen, säger han.
Nu tar Arvid Guterstam fram en vass kökskniv. Han gör ett snabbt snitt på låtsas på min extrahand och jag blinkar till. Han vill se om hotet mot min ”tredje hand” triggar i gång handsvett i min vänsterhand.

– Det kan visa om försökspersonen uppfattar protesen som en del av den egna kroppen, förklarar han.

Hos ungefär sju av tio försökspersoner skapas illusionen av att ha tre egna armar. Vår hjärna mäter vikten av syn och känsel olika och det kan enligt Arvid Guterstam förklara varför experimentet bara fungerar hos en del. Illusionen fungerar bara med två likadana händer, och inte med en vänsterhand eller en fot.

Forskarna publicerar sina resultat i en studie i dagens nummer av tidskriften Plos One. Forskningen leds av hjärnforskaren Henrik Ehrsson vid Karolinska institutet.

– Vi blev förvånade över resultaten. Man har trott att människan har en medfödd bild av att ha två armar, två ben och ett huvud. Det finns till och med särskilda områden i hjärnan för upplevelsen av dessa kroppsdelar, säger Henrik Ehrsson.

Han hoppas att resultaten i framtiden ska kunna användas till hjälp för personer som är förlamade, till exempel efter en stroke. Brandmän kan också ha nytta av en extraarm vid farliga situationer där de riskerar att bli skadade.

– Det finns ju till exempel protesrobotar som går att styra med elektroder på huvudet. Då vill man ju ha en känsla av kroppstillhörighet för protesen, plus att man vill ha kvar känslan för sin riktiga hand. Vi har visat att hjärnan har den möjligheten, säger Henrik Ehrsson.

Den tredje armen

■ Den nya studien består av fem experiment med sammanlagt 154 försökspersoner.
■ Forskarna planerar nu att ta bilder av hjärnan under experimentens gång för att spåra var i hjärnan upplevelsen av den tredje armen uppstår.
■ De vill också studera om det går att lära hjärnan att kontrollera tre händer var för sig samtidigt.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.