Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hjärnan mår bra av meditation

Meditation är rena avkopplingen för hjärnan. Det har amerikanska forskare kunnat visa med hjälp av funktionell magnetröntgen. Genom meditationen sänks aktiviteten i delar av hjärnan som är inblandade när vi dagdrömmer, men också vid psykiska störningar som autism och schizofreni.

Det hela försiggår i ett nätverk i hjärnan som är aktiverat även vid bland annat uppmärksamhetsstörningar och vid bildandet av den plack som anses ligga bakom demenssjukdomen Alzheimers.

Effekten sågs både hos personer som hade mediterat länge och hos dem som var mindre erfarna.

Forskargruppen vid Yaleuniversitetet i USA pekar på att meditation tidigare har visat sig ha positiva effekter för exempelvis den som vill sluta röka.

Att meditation kan ha positiva hälsoeffekter antyder även några andra forskningsstudier.

Förra året kunde en annan amerikansk forskargrupp visa att tolv minuters daglig meditation under åtta veckor ökade aktiviteten i delar av hjärnan som är viktiga för våra minnesfunktioner.

Meditation har också visat sig kunna förändra blodflödet i hjärnan och bidra till att man mår bättre, något som i sig är positivt för våra minnesfunktioner.

Meditation

• Att meditera är att vara i nuet och att för en stund släppa omvärlden.

• Meditation ger en djup vila, både mentalt och fysiskt, och ger både mentala och fysiska effekter.

• För att meditera krävs koncentration.

• Koncentration kan uppnås med hjälp av att fokusera på andningen, ett mantra eller olika bilder. (TT)

Källa: meditera.info

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.