Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/hjarta-har-for-forsta-gangen-skrivits-ut-med-3d-skrivare/

Vetenskap

Hjärta har för första gången skrivits ut med 3D-skrivare

Bild 1 av 4 Enligt forskarna är nästa steg att göra större hjärtan och sedan försöka lära dem att bete sig som mänskliga hjärtan.
Foto: Jack Guez/AFP
Bild 2 av 4 ”Vårt resultat visar potentialen för organdonation i framtiden”, säger professor Tal Dvir som ledde studien.
Foto: Jack Guez/AFP
Bild 3 av 4 3D-utskriften uppges ha samma storlek som ett kaninhjärta och är komplett med celler, blodkärl och kammare.
Foto: Jack Guez/AFP
Bild 4 av 4 Först ska organen transplanteras till djur och förhoppningen är att ”det sedan inom 10 år ska finnas 3D-skrivare för organ på de bästa sjukhusen i världen”.
Foto: Jack Guez/AFP

Forskare har för första gången skapat ett komplett hjärta med hjälp av en 3D-skrivare, rapporterar flera israeliska medier. 

Hjärtat beskrivs som ett första steg till nya möjligheter inom organdonationen.

Rätta artikel

Det är ett forskarlag på universitetet i Tel Aviv som ligger bakom hjärtat. 3D-utskriften uppges ha samma storlek som ett kaninhjärta och är komplett med celler, blodkärl och kammare. 

”Tidigare har man lyckats 3D-printa en struktur av ett hjärta, men inte med celler eller med blodkärl. Vårt resultat visar potentialen för organdonation i framtiden”, säger professor Tal Dvir som ledde studien vid universitetet i Tel Aviv, som nu publicerats i Advanced science. 

Hjärtat skapades med hjälp av en patients egna celler, men fungerar inte i det här skedet av forskningen. Enligt forskarna är nästa steg att göra större hjärtan och sedan försöka lära dem att bete sig som mänskliga hjärtan.

Först ska organen transplanteras till djur och förhoppningen är att ”det sedan inom 10 år ska finnas 3D-skrivare för organ på de bästa sjukhusen i världen”, säger professor Tal Dvir i ett uttalande enligt The Jerusalem Post.