Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hobbitens hemliga vapen: D-vitamin

Foto: Warner Bros, TT, All over press, James Fisher

Sund kost och mycket dagsljus är Bilbos hemliga vapen mot troll, vättar, drakar och Gollum. D-vitamin skiljer onda från goda i Tolkiens Midgård, enligt en ny studie i tidskriften The Medical Journal of Australia.

Åt du mycket av laxen och sillen på julbordet? Fet fisk och solljus är nämligen de viktigaste källorna till vitamin D, och så här års står solen för lågt för att kunna ge några större bidrag. Och att få i sig tillräckligt med D-vitamin kan vara viktigare än du tror.

I J R R Tolkiens värld Midgård verkar D-vitaminintaget i alla fall vara livsavgörande. Det skiljer onda från goda och segrarna från förlorarna. Det menar Nicholas Hopkinson vid Royal Brompton-sjukhuset i London och hans son Joseph i en artikel i julnumret av tidskriften The Medical Journal of Australia.

– Det slog oss att de onda varelserna i fantasyböcker nästan alltid förlorar, även om de är många fler än de goda. Det händer så ofta att det inte går att förklara med slumpen. Så vi kom fram till hypotesen att det måste finnas en annan förklaring, säger Nicholas Hopkinson.

Nicholas och Joseph Hopkinson lusläste boken om Bilbo och noterade exakt för varje typ av varelse vad de äter och hur mycket sol de får på sig.

Bilbo själv vistas gärna utomhus, och äter en mycket varierad kost: när de tretton dvärgarna kommer och våldgästar honom i början av boken för att få med honom ut på äventyr kan han bjuda dem på kakor, te, öl, kumminkakor, porter, kaffe, franskbröd med smör, rödvin, hallonsylt, äppelkaka, köttpastej, ost, fläskpannkaka, sallad, ägg, kall kyckling, tomater och kex. Nicholas och Joseph Hopkinson ger honom en D-vitaminnivå på fyra, vilket är högsta möjliga.

Dvärgarna äter lika varierat, men gillar mörkret. ”Mörkret för mörkrets gärningar!”, som de säger. Å andra sidan får de mycket solljus på sig under resan mot guldskatten i Ensamma berget.

Trollen däremot måste till varje pris undvika solen för att inte bli förvandlade till sten, och äter uteslutande fårkött. Alltså hamnar deras D-vitaminnivå på noll. Även vättarna undviker solen, men det är mer oklart vad deras diet består av. Gollum vållade en del problem för forskarna. Han lever i underjorden men äter mest fisk – och det framgår inte av boken om fisken är fet eller inte, bara att den är blind.

Nicholas och Joseph Hopkinson kunde i alla fall se att D-vitaminintaget verkar vara avgörande för framgång i Midgård.

– Vi jämförde de grupper som segrar med de besegrade, och såg att D-vitaminnivån var signifikant högre hos segrarna och hos de goda varelserna. Naturligtvis bevisar inte detta ett orsakssamband. Men vi kan lätt föreställa oss hur resultatet skulle bli i en slumpmässig och kontrollerad studie, säger Nicholas Hopkinson.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin D har höjts för alla över två år i de nya nordiska näringsrekommendationerna som kom i höstas.

Hos småbarn kan långvarig D-vitaminbrist ge rakit, som tidigare kallades engelska sjukan, och missformat skelett. Vuxna kan drabbas av benskörhet, och i allvarliga fall till uppmjukning av skelettet, så kallat osteomalaci.

– Men det är mycket ovanligt i Sverige, säger Hanna Eneroth, nutritionist och risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Vissa studier har även visat på samband mellan D-vitaminbrist och andra sjukdomar. Nicholas Hopkinson själv har tidigare forskat om effekten av vitamin D vid lungsjukdomen kol.

Om även andra födoämnen påverkar hur framgångsrika fantasyfigurer är kan han inte uttala sig om.

– Boken ger inte en fullständig redogörelse för varelsernas diet, och det är olyckligt. Därför fick vi begränsa undersökningen till D-vitamin, eftersom hur mycket solljus varelserna exponeras för skiljer mycket mellan goda och onda.

Nicholas Hopkinson är kritisk till att så många av de goda varelserna i boken röker pipa, eftersom rökning har många negativa effekter på hälsan, liksom för mycket alkohol.

– Trollen i boken är verkligen dumma. En bidragande orsak kan vara deras överdrivna alkoholkonsumtion. Det finns en lång rad lärdomar om folkhälsan att hämta i Bilbo, säger han.

Han hänvisar också till annan forskning på området.

– Den utmärkta norska dokumentären ”Trolljägaren” innehåller mycket information om trollens D-vitaminmetabolism. Alla intresserade borde verkligen se den filmen.

Så räknade forskarna

Hur mycket solljus varelserna fick på sig graderades från 0 (inget alls) till 3 (väldigt mycket). Om någon mat som innehåller D-vitamin nämns i boken fick varelsens kost 1 poäng, annars 0. De två värdena adderades till en total D-vitamin-nivå på 0-4.

Brist ökar risk för benskörhet

D-vitamin styr kalkbalansen i skelett och tänder. Hos barn kan långvarig brist orsaka rakit (engelska sjukan) som ger mjukt och missformat skelett. Hos vuxna ökar D-vitaminbrist risken för benskörhet. Långvarig brist ger benuppmjukning, osteomalaci. D-vitaminbrist kan också öka risken för förtida död.

Vissa studier har sett samband mellan D-vitaminbrist och andra sjukdomar, till exempel depression och ms, men beläggen är inte tillräckligt starka.

Rekommenderat dagligt intag: 10 mikrogram för barn och vuxna. 20 mikrogram för personer över 75 år.

Källa: Livsmedelsverket

Sol och fet fisk viktiga källor

D-vitamin bildas i huden när man är ute i solen under sommarhalvåret.

Finns i fet fisk som sill, lax och makrill. Även i en del magra fiskar, till exempel tilapia och gös.

Mini-, lätt- och mellanmjölk berikas alltid med D-vitamin. Osötad lättfil och lättyoghurt är också ofta berikade.

Margarin berikas alltid med D-vitamin.

Finns också i ägg och kött.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.