Forskare i Kenya har hittat fotspår av vårt eget släkte Homo som är en och en halv miljon år gamla. Det är första beviset på att någon gick upprätt precis som moderna människor gör i dag.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:24
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/homo-erectus-kunde-ga-som-vi/
Homo erectus kunde gå som vi
På sjuttiotalet hittades de numera legendariska Laetolifotspåren i Tanzania. De är 3,6 miljoner år gamla och gjorda av samma art som den berömda Lucy: Australopithecus afarensis. Men Lucys art skiljer sig en hel del från vår tids människor, Homo sapiens. De hade betydligt mindre hjärna än vi, och även om de kunde gå upprätt liknade deras fötter mera apors fötter med långa tår, lågt fotvalv och en böjd stortå som mera passar för att klättra i träd. Men för ungefär två miljoner år sedan utvecklades den art som har kommit att kallas Homo erectus.
Forskare har hittat fossila ben av dem i Tanzania, Etiopien, Kenya och Sydafrika. De vet därför att arten liknade oss betydligt mer än äldre generationers förmänniskor. Homo erectus hade långa ben, förhållandevis korta armar, stor skalle och nästan lika stor hjärna som vi. De hade höga fotvalv, korta tår och raka stortår. Men de fossila benen ger begränsad information om hur de rörde sig. Därför har forskare hittills varit oense om den saken.
De fynd som presenteras i dagens nummer av tidskriften Science sätter punkt för den debatten: För 1,53 och 1,51 miljoner år sedan promenerade några individer av Homo erectus över fält med vulkanisk aska i det som nu är Ileret i Kenya. Askan stelnade och blev berg, och i dessa berglager har fotspåren nu hittats av en grupp studenter som tränade på utgrävningar.
Därmed kan forskarna konstatera att Homo erectus kunde gå precis som vi. Lika upprätt och lika långa sträckor – en stor fördel om man ska hitta näringsrik föda.