Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Homofobisk? Du kanske är gay

Foto: Michael Dwyer / Alamy
Homosexuella drifter som undertrycks på grund av skamkänslor kan ta sig uttryck som homofobi. Det skriver en professor och en doktorand i psykologi på New York Times debattsida.

Psykoanalysens grundare Sigmund Freud kallade processen reaktionsbildning – en typ av försvar mot oacceptabla känslor och impulser som innebär att dessa kan uppfattas som rakt motsatta till vad man egentligen känner.

I Journal of Personality and Social Psychology lägger de amerikanska forskarna fram empiriska bevis för att homofobi till viss del kan vara ett resultat av undertryckt homosexualitet.

Forskarna har undersökt sex studier som genomförts i USA och Tyskland med 784 universitetsstudenter. Deltagarna i undersökningen fick ange sin sexuella läggning på en tiopunktsskala – från gay till heterosexuell.

Sedan fick de genomföra ett test som utformats för att mäta försökpersonens outtalade sexuella läggning. Deltagarna fick på en dator se bilder och ord som indikerade hetero- och homosexualitet. Det rörde sig om bilder på samkönade par och heterosexuella par och ord som "homosexuell" och "gay". Uppgiften gick ut på att så fort som möjligt sortera in bilderna under lämplig kategori – gay eller heterosexuell. Datorn mätte sedan reaktionstiderna.

Saken var dock den att före varje ord dök upp på skärmen så visades orden "jag" eller "annan" på skärmen i 35 millisekunder – tillräckligt länge för att deltagarna undermedvetet skulle registrera ordet, men för kort för att de medvetet skulle uppfatta det. Teorin går ut på att när ett "jag" föregår ordet eller bilden som speglar ens egna sexuella läggning (till exempel bilder av heterosexuella som visas för en heterosexuell person) så kommer personen att sortera dem i rätt kategori snabbare än när "jag" föregår ord eller bilder som inte stämmer överens med ens sexuella läggning (till exempel bilder av homosexuella som visas för en heterosexuell person).

Forskarna kunde med hjälp av metoden identifiera en undergrupp bland deltagarna som, trots att de angivit sig själva som väldigt heterosexuella, visade någon grad av attraktion till personer av samma kön. De associerade alltså "jag" till gay-relaterade ord och bilder snabbare än de associerade "jag" till ord och bilder som var relaterade till heterosexualitet. Mer än 20 procent av de som anget sig själva som "väldigt heterosexuella" visade den här bristen på överensstämmelse i testet.

Vad som är en smula anmärkningsvärt är att det var just den här gruppen som i högre grad än övriga tenderade att vara homofientliga. De var bland annat mer villiga än andra att ställa sig bakom avsevärt hårdare straff för gärningsmän om dessa antogs vara homosexuella. "Vår forskning antyder alltså att en del som motsätter sig homosexualitet attraheras av personer av samma kön", skriver Richard M. Ryan, professor i psykolog och psykiatri vid University of Rochester och William S. Ryan, doktorand i psykologi på University of California, på New York Times debattsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.