Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

HPV-vaccinet frikänns från ovanliga syndrom

Gardasil erbjuds till alla flickor i årskurs fem och sex i Sverige.
Gardasil erbjuds till alla flickor i årskurs fem och sex i Sverige. Other: HARRY CABLUCK/AP

Risken för att drabbas av syndromen POTS eller CRPS är inte större om man vaccinerar sig mot livmoderhalscancer. Det konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som nu är klar med sin utredning.

I början av juli beslutade sig EU för att utreda HPV-vaccinet sedan Danmark slagit larm om att ett 50-tal vaccinerade flickor drabbats av de sällsynta syndromen POTS och CRPS. Syndromen orsakar yrsel, hjärtklappning och svimningar respektive kronisk smärta.

Vaccinet skyddar mot humant papillomavirus (HPV) och säljs under namnen Cervarix, Gardasil/Silgard samt Gardasil-9. Nu slår den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA fast att det inte har resulterat i ett ökat antal sjuka. Antalet – omkring 150 fall per miljon människor – är detsamma som innan vaccinet började användas.

Myndigheten har gått igenom forskningsresultat, data från kliniska försök och inrapporterade fall av biverkningar. Den har även konsulterat en särskild expertgrupp.

”Fördelarna med HPV-vaccin fortsätter att väga tyngre än riskerna. Säkerheten med dessa vaccin, precis som med alla mediciner, kommer att fortsätta att övervakas noggrant”, skriver EMA på sin hemsida.

Svenska Läkemedelsverket har rapporterat in ett mindre antal misstänkta biverkningsfall till EMA. Myndigheten känner sig trygg med att fortsätta rekommendera vaccinet.

– EMA har värderat all information som finns av kliniska studier och rapporter, och kan inte se att det finns ett samband mellan behandlingen och symptomen. Det gör att det känns mycket lugnare med tanke på den oro som har funnits över att vaccinet orsakar sjukdom, säger Karl Mikael Kälkner, terapiområdesansvarig utredare på Läkemedelsverket.

Kan oroliga föräldrar lita på det här resultatet?

– Alla medlemmar i EMA:s säkerhetskommitté och i det vetenskapliga expertråd som man kallade in var eniga. Så ja det kan man lita på, säger Karl Mikael Kälkner.

Hittills har över 80 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen fått vaccinet – i vissa länder 90 procent av den rekommenderade åldersgruppen. Här i Sverige ingår vaccinet sedan 2010 i det nationella vaccinationsprogrammet och erbjuds till alla flickor i årskurs fem och sex. Fram till årsskiftet hade omkring en halv miljon svenska flickor vaccinerats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.