Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hundar utbildas till att leta efter guld

Hundar kan söka efter mineral många gånger mer effektivt än en människa. Den egenskapen kan få stor betydelse för framtidens gruvprospektering.

Schäferhannen Rex rusar runt i skogsterrängen med svindlande hastighet. Plötsligt får han vittring. Han snävar in området som lukten kommer ifrån, och efter några sekunder har han grävt fram en bit glittrig arsenikkis. Den innehåller höga halter av guld och Rex kan känna igen denna malm på lukten. Ett års intensiv träning har gjort honom till en riktig guldhund.

Rex ägare, geologen Peter Bergman, berömmer sin hund och leker lite med den som belöning. Om hans visioner infrias kommer malmhundar som Rex snart att bli en framgångsrik svensk affärsidé som ska revolutionera delar av gruvbranschen.

Nyligen fick Peter Bergman ett stort anslag från forskningsstiftelsen Vinnova. Där betraktas hans planer på malmhundar som en av senaste årets mest lovande företags­idéer baserade på forskning.

– Vi hoppas kunna starta en kurs för hundar och förare om några månader, säger han.

Utbildningen ska hållas i Hällefors i samarbete med professionella hundtränare på företaget Hundcampus. De tänkta studenterna är antingen utbildade geologer eller erfarna hundförare. De senare ska få en grundkurs i praktisk geologi förutom själva hundutbildningen.

Hundarna kan i princip vara av vilken brukshundsras som helst om de har det rätta kynnet: läraktiga, energiska och samarbetsvilliga.

– Men de måste vara uthålliga och fysiskt starka, för arbetet i fält är mycket krävande, säger Peter Bergman.

Hans väg fram till företaget OreDog har varit lång och krokig. På 1980-talet utbildade han sig till geolog, men när han var färdigutbildad hade malmpriserna sjunkit liksom efterfrågan på geologer. I stället blev han IT-entreprenör och arbetade med bredband.

När IT-bubblan sprack gick han tillbaka till geologin och vidareutbildade sig inom malm- och oljeprospektering.

Under några år arbetade han som oljegeolog i Houston i USA. Det var där han började fundera på om inte hundar skulle vara bra på att hitta nya oljekällor.

– Min pappa var hundförare inom polisen. Han arbetade med likhundar och jag var med honom ute i fält ibland. Den lukt som hundar känner från liken är just petroleum – olja – som utsöndras, säger Peter Bergman.

Han återvände till Sverige för att arbeta inom gruvnäringen i Kiruna. Och tankarna på att använda hundar grodde vidare.

– När jag studerade geologi på 80-talet hörde jag rykten om malmhundar.

Under 1960-, 70- och 80-talet utbildades några hundar för att leta mineral i både Sverige och Finland – i Sverige på hundskolan i Sollefteå. Men verksamheten dog ut när malmpriserna sjönk på 80-talet.

I dag ser förutsättningarna helt annorlunda ut. Priserna på koppar, guld, silver och zink har stigit kraftigt.

Dessutom finns numera möjligheter att arbeta med gps och andra tekniska hjälpmedel, vilket underlättar arbetet i fält.

Peter Bergman, som den gamle IT-entreprenör han är, har planer även inom detta område. Han vill sätta samman information från geologiska kartor till lättillgängliga appar som vem som helst med en mobiltelefon kan använda.

Hans egen hund Rex är framför allt utbildad på sulfidmalmer, som kan innehålla koppar, silver, guld och zink. Peter Bergman testar också möjligheten att lära hundar skilja arsenikkis, som indikerar guld, från snarlik magnetkis, som inte gör det. Han har redan mutat in ett område utanför Nora där Rex har hittat lovande koppar- och guldfyndigheter.

– Och så ska vi testa om hundarna kan hitta sällsynta jordartsmetaller.

Så kallade sällsynta jordartsmetaller, som yttrium, cerium, terbium och lantan, är kritiska för hela det moderna samhällets utveckling. De är nödvändiga för nästan all teknik, till exempel bilbatterier, avgasrening, vindkraftverk, hårddiskar, fiberoptiska kablar, led-skärmar, batterier och många fler produkter. EU, USA och Japan betraktar det som ett mycket stort problem att över 95 procent av världens produktion av kritiska metaller finns i Kina.

Om Peter Bergman och hans medarbetare lyckas lära upp hundar att leta efter kritiska mineral skulle chanserna öka att Sverige och andra länder utanför Kina också hittar brytvärda fyndigheter.

– En mänsklig geolog kan täcka ungefär 5 procent av ett område. En hund täcker 100 procent, och är minst tio gånger snabbare än människan, säger han.

Hundar kan upptäcka cancertumör

Hunden är människans äldsta husdjur. Vi har levt tillsammans i över tio tusen år. Enligt dna-studier av svenska forskare på KTH levde de första tamhundarna i nuvarande Kina. Andra forskare menar dock att Mellanöstern är en mer trolig plats.

Hundens luktsinne är mycket överlägset människans. En människa har omkring 5 miljoner luktreceptorer, medan en hund har omkring 220 miljoner.

Människan utnyttjar hundens goda luktsinne för en rad olika uppgifter. Hundar utbildas bland annat för att kunna hitta försvunna personer, lik, mögel, minor, knark, tryffel och kantareller. Hundar kan också lära sig att hitta cancertumörer och reagera när en person med diabetes får farligt låga nivåer av blodsocker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.