Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Hunden förstår dig faktiskt

Hundar tränades för att delta i forskning.
Hundar tränades för att delta i forskning. Foto: BERNADETT SZABO/Reuters

Många hundägare hävdar att deras husdjur förstår dem. Och de kan ha rätt, ny forskning visar att hundars hjärna verkar reagera på mänskliga ljud och humöryttranden på ett sätt som liknar människans. 

Forskarna spelade upp mänskliga röster, och olika ljud och läten som gråt och klagan, och studerade samtidigt vad som hände i hundarnas hjärnor med en MRI-skanner, magnetkamera. Sedan jämförde man med mänskliga försökspersoners hjärnors reaktion på samma ljud, skriver BBC

Studien, som publiceras i Current Biology, visar att liknande områden i hjärnan aktiveras på både människor och hundar. Detta är något som förvånat forskarna, som menar att det kan vara en förklaring till varför hundar tycks kunna läsa av människors känslor, samtidigt som bra hundägare kan förstå sina djur så bra.

– Det faktum att vi funnit de här områdena över huvud taget hos hundar är en överraskning, det är första gången man ser det hos en icke-primat, säger Attila Andics, huvudförfattare till studien, till BBC. 

I undersökningen deltog 11 hundar som först tränades att ligga stilla så att de kunde undersökas. Sedan spelade man upp omkring 200 olika ljud, allt från bakgrundsljud till mer specifika människoläten, men inte något tal.

Hundarnas hjärnor aktiverades dock mest när ljud från andra hundar spelades upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.