Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

I dag får vi närkontakt med en komet

02:04. För första gången ska en farkost försöka landa på en komet. Syftet: Att få information om hur vårt eget solsystem bildades.

I dag ska en rymdfarkost för första gången någonsin landa på en komet. Klockan 17.02 i eftermiddag svensk tid kommer den lilla sonden ”Philae” ned på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenkos yta, om allt går som det ska.

Det blir första landningen någonsin på en kometkärna och har planerats av den europeiska rymdstyrelsen Esa i mer än tjugo år. ”Philae” har varit på väg mot kometen med sitt moderskepp ”Rosetta” sedan mars 2004.

”Philae” lämnar ”Rosetta” klockan 10.03 på 22 kilometers höjd över kometen och börjar nedflygningen. Forskarna har letat efter en lämplig landningsplats sedan ”Rosetta” kom fram till 67P i augusti, men vet ändå inte i detalj hur platsen, som fått namnet Agilkia, ser ut och om ytan är mjuk eller hård.

– Det ser ut som sten, men det är inte sten. Kometen har en densitet som bara är 40 procent av densiteten på vatten, säger ”Rosettas” projektledare Fred Jensen.

När ”Philae” landar måste den snabbt skruva fast sig för att undvika att studsa ut i rymden igen. Sedan kommer den att ta en panoramabild från kometens yta.

”Philae” har flera mätinstrument ombord som ska fotografera, ta prover från kometens yta och skicka radiovågor genom kärnan för att ta reda på hur den ser ut inuti.

Fakta.Tidtabell

10.03 ”Philae” lämnar ”Rosetta”.

10.12 ”Philae” är 100 meter från ”Rosetta”.

16.01 ”Philae” börjar ta bilder på landningsplatsen.

17.02 Planerad landning. ”Philae” skruvar fast sig i kometens yta.

17.07 ”Philae” tar första panoramabilden från kometkärnans yta.

Följ hela landningen på dn.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.