Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/i-natt-kan-du-se-stjarnregn-pa-himlen/

Vetenskap

I natt kan du se stjärnregn på himlen

Foto: Blaine McCartney

I natt infaller ett av årets mest spektakulära meteorregn – Perseiderna. För den som vill se ”stjärnor” falla finns flera tips.

TT Text

Perseiderna har fått sitt namn av att meteorerna ser ut att komma från stjärnbilden Perseus, men i själva verket går de att se på stora delar av himlavalvet.

Rymdstenarna, eller kornen som det oftast är fråga om, härstammar från kometen Swift-Tuttle. Det är när jordens bana skär molnet av partiklar som frigjorts från kometen och de träder in i vår atmosfär som det skapas vad vi kallar stjärnfall. Kornen brinner helt enkelt upp av den enorma friktionen. Större stenar genererar större friktion och därmed längre skådespel på himlen. I vissa fall dimper stenarna till och med ner på jorden och kallas då meteoriter.

Perseiderna infaller i augusti varje år, och nu under natten mot tisdag är det dags igen. Framåt småtimmarna tisdag morgon den 13 augusti är de som mest frekventa, skriver Populär Astronomi. De har under kvällarna fram till nu även varit synliga och kommer så vara några kvällar till efter denna – men i mycket mindre utsträckning.

Om man vill bevittna detta skådespel är rådet att ta sig ut från staden, bort från alla ljusförstörande lampor och bilar, ut på landet. Ögonen behöver tid att vänja sig vid mörkerseende.

Därutöver är rådet att inte titta mot månen, som är på väg mot fullmåne just nu, eftersom den i sig förstör mörkerseendet. Samtidigt måste man hoppas på en klar himmel och gärna stanna uppe sent, kanske till klockan två-tre. Belöningen kan vara stor då, när antalet Perseider når sin höjdpunkt är de 60 stycken i timmen eller fler.

Ämnen i den här artikeln:

Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt