Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/indien-ger-inte-upp-hoppet-om-sin-forlorade-manlandare/

Vetenskap

Indien ger inte upp hoppet om sin förlorade månlandare

Indien ger inte upp hoppet om att få kontakt med månlandaren. Foto: AFP

Indien ger inte upp hoppet om att få kontakt med sin månlandare. Enligt den indiska rymdstyrelsen ligger landaren Vikram på sidan efter ”en hård landning” men är fortfarande i ett stycke.

Det var i fredags, den 6 september, som Indien tappade kontakten med Vikram 15 minuter före landning och några kilometer från månens yta. Landaren hade precis lämnat sitt moderskepp och var på väg mot en plats vid månens sydpol när den kom ur kurs och fortsatte ned mot månytan utan att kunna styras.

Nu visar bilder från den sond som kretsar kring månen att Vikram inte krossades utan ligger på sidan vilket gör att den indiska rymdstyrelsen Isro hoppas att det ska gå att få kontakt med den.

Enligt Isrochefen K Sivan kommer markkontrollen under 14 dagar att försöka upprätta en kontakt.

Men förhoppningarna är inte så stora. En icke namngiven Isroanställd säger att ”chansen är liten” att alla instrument ombord på Vikram ska ha klarat sig. 

– Bara om den mjuklandade, och om alla system fungerade, endast då kan en kommunikation återupprättas. Just nu ser det mörkt ut, säger personen till den indiska tidningen The Economic Times.

Indien planerar att skicka upp sina första egna astronauter 2022. Tidigare har indiska astronauter färdats med ryska raketer för att komma till omloppsbana. Även denna gång kommer Ryssland att stå för träningen av astronauterna, något Indiens premiärminister Narendra Modi och Rysslands president Vladimir Putin kom överens om vid ett möte i Moskva i onsdags.