Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/indien-tappade-kontakten-med-mansonden-nar-den-skulle-landa/

Vetenskap

Indien tappade kontakten med månsonden när den skulle landa

Pressuppbåd i Indien när Chandrayaan-2 skulle landa på månen. Foto: Manjunath Kiran/AFP

Indien misslyckades med att landa en sond på månens yta. Tanken var att bli det fjärde landet i världen att mjuklanda en farkost på månen. Tidigare har USA, Ryssland och Kina klarat av den saken.

Månsonden Chandrayaan-2, med landaren Vikram och månbilen Pragyan ombord, sköts upp den 22 juli och har sedan den 20 augusti legat i omloppsbana runt månen. Pragyan skulle undersöka ett område vid månens sydpol.

Men något gick fel. Klockan 22.50 svensk tid på fredagen, då Vikram befann sig 2,1 kilometer ovanför månytan, tappade markkontrollen kontakten med farkosten. Samtidigt började rymdsondens kurs avvika från den planerade.

Bilder från kontrollrummet visade många bekymrade miner och tekniker som satt stirrande på sina skärmar sedan en högtalarröst konstaterat att farkosten nu inte längre gick att få kontakt med. Allt tyder på att den kraschade.

Indiens premiärminister Narendra Modi var en av dem som befann sig på plats och hans försökte trösta den besvikna personalen sedan det stod klart att sonden misslyckats med sitt uppdrag.

Just nu befinner Kinas Chang’e 4 och dess månbil Yutu på månens baksida.

Tidigare i år misslyckades Israel med att landa på månen. Också då tappades kontakten med farkosten när den var på väg ned för att landa. Den gången fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säga några tröstande ord till personalen i kontrollrummet.