Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/indiska-rymdfarkosten-mot-manen-har-lyft/

Vetenskap

Indiska rymdfarkosten har lyft

Foto: Indian Space Research Organization/AP

Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 är äntligen på väg mot månen. Farkosten lyfte enligt plan klockan 14.43 lokal tid.

Uppskjutningen följdes av ett stort mediauppbåd och 10.000 människor var på plats vid rymdcentret.

Tusentals människor hade samlats för att bevittna uppskjutningen från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien. Enligt den indiska rymdstyrelsen Isro har farkosten framgångsrikt lagt sig i omloppsbana runt jorden.

https://twitter.com/isro/status/1153232244506411008

I måndags avbröts ett försök till uppskjutning på grund av en bränsleläcka och avfärden sköts upp. Indiska forskare sade sig på måndagen vara säkra på att problemet är löst.

Arbetet med den obemannade Chandrayaan-2 har tagit nära tio år, men prislappen är osedvanligt låg. Den Indientillverkade farkosten, månlandaren och sonden har kostat motsvarande runt en och en halv miljard svenska kronor — en låg summa i sammanhanget. Farkosten planeras cirkulera runt månen i omkring ett år.

Om Indien lyckas med sin rymdfärd blir landet den fjärde nationen i världen att landa en farkost på månen, efter Ryssland, USA och Kina. Landet planerar dessutom att skicka upp en bemannad rymdfarkost inom några år.

Den 20 juli i år firade den första bemannade månlandningen 50 år. Då nådde Apollo 11 månen och den amerikanska astronauten Neil Armstrong tog människans första steg på månens yta. 

Läs mer: Unika filmer från månlandningen 1969 räddade av en slump