Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Indonesien kan bli först i världen med p-piller för män

Foto: Martina Holmberg / TT

Under ett år ska ett p-piller för män testas på hundra par i Indonesien. Om allt går bra kan världen redan nästa år ha sitt första godkända p-piller för män, rapporterar Sveriges Radio.  

P-pillren är framtagna av indonesiska forskare och har tidigare testats på djur och på människor under kortare perioder. 

Kliniska studier har gjorts på 470 par, som längst under tre månader i sträck. Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya är positiv till resultaten hittills. 

– Bara ett par blev gravida så de gröna indonesiska p-pillren för män skyddar till 99,9 procent, anser han, enligt Sveriges Radio.

Men ännu är bara djurförsöken vetenskapligt publicerade och detta gör internationella fertilitetsforskare skeptiska. Det bristande underlaget gör det svårt att bedöma om p-pillrena fungerar som man säger att de gör. 

– Jag är skeptisk till både att verkningsmekanismen skulle vara tillräcklig för att det skulle bli effektivt som preventivmedel och den vetenskapliga kvalitén. Men det låter ju fortfarande spännande tycker jag, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet till Sveriges Radio. 

Hon deltar i en internationell studie kring en p-salva för män som om den godkänns väntas till apoteken först om många år.

Läs mer: App anmäls sedan många har blivit gravida 

Anledningen till att resultaten på människor inte har publicerats är för att ett indonesiskt läkemedelsföretag hoppas på en snabb kommersialisering av medlet. 

Professor Bambang hoppas att den ettåriga studien ska leda till ett godkännande från det indonesiska läkemedelsverket redan nästa år. Det skulle då bli det första preventivläkemedlet i världen för män.

Ämnet i pillrena kommer från växten Justicia gendarussa. Enligt professor Bambang Prajogo har växten en enzymeffekt som hindrar spermien från att tränga in i ägget. 

Den enda registrerade biverkningen ska vara ökad sexlust. Den har tidigare använts av ursprungsbefolkningen i Papua för att undvika oönskade graviditeter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.