Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Inflammation ingen förhöjd risk till bröstcancer

Kvinnor som drabbas av svår bröstkörtelinflammation när de ammar utvecklar oftare bröstcancer än andra kvinnor i samma ålder.

Men enligt forskare vid Karolinska institutet och Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala är inflammationen inte orsak till riskökningen. En tänkbar förklaring är i stället att amningen avbrutits, skriver Upsala Nya Tidning.

Forskarnas studie, som publiceras i septembernumret av facktidskriften Epidemiology, omfattar 8 411 kvinnor som vid amning utvecklade så svår bröstkörtelinflammation att de måste läggas in på sjukhus.

Av dessa insjuknade 106 senare i bröstcancer, vilket innebär att förekomsten av bröstcancer var nästan en fjärdedel vanligare än bland kvinnor i allmänhet i samma ålder.

Men bara i hälften av fallen uppstod tumören i det bröst som varit inflammerat. Därför kan forskarna inte koppla cancern till inflammationen. Eftersom amning bidrar till att skydda mot bröstcancer tror forskarna att en förklaring till riskökningen är att amningen avbrutits i förtid på grund av inflammationen.

Mjölkstockning är en typ av bröstkörtelinflammation som drabbar många ammande kvinnor. Inflammationen följer på en bakteriell infektion, och orsakar den drabbade smärta och rodnad och inte sällan feber.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.