Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Intelligens och taktfasthet hör ihop

Verkar det lite hjärndött att planlöst trumma med handen på bordet? Det beror sannerligen på. Taktfasthet kan tyda på intelligens, visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Den som presterar bra på ett IQ-test är också bra på att hålla takten, konstaterar forskarna som har studerat 34 män (gruppen skulle vara så homogen som möjligt).

Männen fick dels genomgå ett konventionellt intelligenstest, dels hålla takten med handen. Först hördes en puls att trumma till, sedan togs pulsen bort och försökspersonerna fick så gott det gick hålla en jämn takt.

Musikalitet har föga med saken att göra, säger Fredrik Ullén, en av forskarna bakom studien och till vardags docent på institutionen för kvinnors barn och hälsa.

- De vi tittade på var inte musiker och hade inte någon musikalisk träning. Det handlade bara om stabiliteten i takten.

Forskarna har länge känt till att allmänintelligens är kopplad till snabbhet i form av kortare reaktionstid. Den enklaste uppgiften försökspersoner har belagt detta med är att så snabbt som möjligt trycka på rätt knapp när en knapp börjar lysa. Smarta personer reagerar snabbare.

Forskarna har fotograferat testpersonernas hjärnor medan takten trummas fram.

- Vi har sett att de som skriver högt på testerna har mer vit substans i pannloben. Vit substans innehåller förbindelser mellan olika hjärnområden, och de med mer sådan höll rytmen bättre, säger Fredrik Ullén.

Såväl de mest taktfasta som de bästa på IQ-testen hade större volym i samma delar av hjärnan, med vit substans långt framme i hjärnloben. Hjärnloben används vid problemlösning, planering och hantering av tid.

Vad kan resultatet användas till?

- Detta är ju grundforskning, för att bättre förstå vad som ligger bakom intelligens och tankeförmåga. Intelligens är ju ett av många viktiga drag hos en människa.

Om man tränar upp taktkänslan - går det då att manipulera hjärnan till högre intelligens?

- Man blir ju säkert bättre på just det, på att hålla rytmen. Det är ju glädjande i sammanhanget - att man kan bli expert på mycket. Men det har visat sig otroligt svårt att träna upp allmänintelligensen, säger Fredrik Ullén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.