Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

IPCC: Fortfarande möjligt att begränsa klimatförändringarna

Foto: AP/TT

Våra utsläpp påverkar klimatet och effekterna syns i hela världen, men vi kan fortfarande undvika de värsta konsekvenserna. Det är några av budskapen när klimatpanelen IPCC i dag presenterar decenniets viktigaste dokument om klimatförändringarna.

På söndagen kom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Köpenhamn för att vara med när klimatpanelen IPCC presenterade sin rapport om läget för klimatet.

– Människans påverkan på klimatet är tydligt, och den ökar. Men vi har verktygen för att hejda klimatförändringarna, säger han.

– Vetenskapen har talat. Det finns inga tvetydigheter. Världens ledare måste agera, och tiden är inte på vår sida.

Rapporten bygger på fler än 30.000 vetenskapliga artiklar och ger en bister bild.

– Rapporten bekräftar att klimatet förändrats, att vi ligger bakom merparten av förändringarna och att förändringarna kommer att fortsätta, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, och en av deltagarna i den svenska delegationen på IPCC:s möte i Köpenhamn.

Rapporten visar att åren 1983-2012 var den varmaste trettioårsperioden på 800 år på norra halvklotet och att effekter av uppvärmningen är tydliga i hela världen. Isen vid Arktis och på Grönland minskar snabbare och snabbare. Havsnivåerna stiger, och haven blir också surare. Sedan industrialiseringen började har koncentrationen av vätejoner, som talar om hur surt vattnet är, ökat med 26 procent. Något liknande har inte skett på 65 miljoner år.

Växter och djur både på land och i haven påverkas. Bland människor är det de fattigaste och mest utsatta som drabbas värst av ökad risk för värmeböljor, torka, översvämningar, minskade skördar och förstört fiske.

Men läget är inte hopplöst. Det finns fortfarande möjlighet att begränsa effekterna.

Forskarna bakom IPCC-rapporten har räknat ut hur mycket koldioxid vi har råd att släppa ut för att hålla uppvärmningen på nivåer vi kan hantera.

– Ska vi kunna nå två-graders-målet har vi redan använt mer än hälften av vår koldioxidbudget, säger Markku Rummukainen.

– Även om vi drar ned på vår standard kan det inte att ändra det faktum att vårt utrymme att använda fossila bränslen kommer att vara slut år 2030, säger Paul Watkinson, ledare för Frankrikes förhandlingsdelegation.

IPCC:s rapport visar att det rätt beslut att ta, även ekonomiskt. Priset på fossila bränslen kommer att stiga, och kostnaderna för effekterna av klimatförändringarna om vi fortsätter som nu blir enorma. Samtidigt minskar priset för energieffektivisering och för förnybar el som sol- och vindkraft mycket snabbare än väntat.

Att ställa om till ett samhälle utan utsläpp av växthusgaser ger också andra vinster.

– När vi minskar klimateffekterna uppnår vi samtidigt minskad fattigdom, bättre hälsa när luften blir renare och ökad livsmedelssäkerhet, säger Markku Rummukainen.

Rapporten som presenteras i Köpenhamn i dag är en sammanställning av tre delrapporter. Den har i sin tur sammanfattats till ett 30 sidor långt dokument för beslutsfattare. Sedan i måndags har 350 delegater från fler än 120 länder gått igenom det, ord för ord.

Processen tar tid, men eftersom alla de deltagande länderna har godkänt varenda formulering kan det användas som underlag i klimatförhandlingarna, först om några veckor i Lima och sedan vid det stora klimatmötet i Paris i december nästa år.

Mycket talar för att Parismötet kommer att gå bättre än klimatmötet i Köpenhamn 2009, då världens ledare inte lyckades komma överens om ett bindande avtal.

– Alla har lärt sig läxan. Länder kommer inte längre att säga att vi inte kan komma överens om något om vi inte kommer överens om allt. Vi vet idag att vi måste vara mer flexibla. Vi kan inte vara nöjda med allt. Men vi behöver en överenskommelse, säger Stephan Singer från Världsnaturfonden.

Fakta.IPCC:s femte klimatrapport

Rapporten presenteras i Köpenhamn sammanställning av tre delrapporter:

Delrapport 1: Den vetenskapliga grunden, godkändes i Stockholm i september 2013.

Delrapport 2: Effekter, anpassning och sårbarhet, godkändes i Yokohama i Japan i mars i år.

Delrapport 3: Åtgärder för att bromsa klimatförändringarna, godkändes i Berlin i Tyskland i april.

Rapporten bygger på fler än 30.000 vetenskapliga artiklar, Fler än 830 forskare från många olika vetenskapsliga fält i mer än 80 länder har arbetat med rapporterna under flera års tid. Rapporterna har sedan granskats av fler än 2 000 experter.

I Köpenhamn presenteras också en kortare sammanfattning för beslutsfattare som har godkänts ord för ord av 350 delegater från fler än 120 länder.

IPCC:s tidigare klimatrapporter kom år 1990, 1995, 2001 och 2007.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.