Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

IPCC: Klimatförändringarna är människans fel

Foto: Lotta Härdelin

Forskarna är säkrare än någonsin: Jorden värms upp av våra utsläpp av växthusgaser. Det är den viktigaste slutsatsen i klimatpanelens rapport som presenteras i Stockholm i dag.

Det är ytterst sannolikt, eller minst 95 procent säkert, att människans utsläpp av växthusgaser är orsaken till klimatförändringarna. FN:s klimatpanel IPCC har aldrig uttryckt sig tydligare än i den första delen av sin femte klimatpanel som presenteras i dag.

Hela veckan har delegater 252 delegater från 110 länder suttit i Münchenbryggeriet i Stockholm och gått igenom, diskuterat och till slut enats om varenda formulering. Först klockan fem över fem i morse var de färdiga, och nu har världen ett dokument som sammanfattar vad vi vet om klimatförändringarna.

Uppvärmningen av jorden är otvetydig, och förändringarna i klimatsystemet som vi har sett sedan 1950-talet liknar ingenting som har hänt under de senaste miljontals åren i jordens historia, skriver forskarna i rapporten. De tre senaste decennierna har alla varit varmare än något tidigare decennium sedan 1850. Perioden 1983-2012 var förmodligen den varmaste 30-årsperioden på 1400 år.

Vid slutet av seklet är det mycket troligt att medeltemperaturen kommer att vara minst 1,5 C högre än under slutet av 1800-talet, men den kan bli mer än två grader högre. Värmeböljor kommer att bli vanligare och längre. Torra delar av världen kommer att bli torrare, samtidigt som det kommer att regna mer där klimatet är fuktigare.

När haven värms upp och glaciärer smälter kommer havsnivån att fortsätta att stiga, men det kommer att gå fortare än det gjort de senaste 40 åren. Forskarna skriver att haven har tagit emot den största delen, eller mer än 90 procent, av energin som jorden lagrat mellan 1971 och 2010.

Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären är högre än den varit på 800.000 år. Mängden koldioxid är 40 procent högre än före industrialiseringen började.

För att kunna hejda klimatförändringarna krävs drastiska och långsiktiga nedskärningar av våra utsläpp av växthusgaser. Men klimatförändringarna kommer att bestå i många hundra år även om vi helt skulle sluta släppa ut växthusgaser eftersom koldioxiden ligger kvar länge i atmosfären.

Slutsatserna i rapporten bygger på mängder av oberoende vetenskapliga studier och resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.