Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/israel-landar-pa-manen-med-svensk-hjalp/

Vetenskap

Israel kraschade på månen när motor slutade fungera

Bild 1 av 4 Den israeliska rymdfarkosten Beresheet har tagit en selfie av sig själv med jorden som bakgrund.
Foto: SpaceIL/AP
Bild 2 av 4 Krister Sjölander vid Svenska rymdbolaget, SSC.
Foto: Clas Svahn
Bild 3 av 4 Beresheets uppskjutning övervakas.
Foto: TT
Bild 4 av 4 Israels viceambassadör Efrat Hochstetler talade inför en grupp rymdintresserade på Stockholms gamla observatorium på torsdagen. Ordföranden i Astronomisk ungdom Måns Holmberg och Moa Skan från samma organisation lyssnar.
Foto: Clas Svahn

På vägen ned mot månytan stannade månIandarens motor och Israels dröm om att landa på månen gick om intet.

Klockan 21.25 kunde premiärminister Benjamin Netanyahu konstatera att sonden kraschat.

Rätta artikel

Efter två och halv månads färd nådde landaren sitt mål i Stillhetens hav men inte på det sätt som Israel hade hoppats på.

Nedstigningen såg först ut att gå enligt plan men tio minuter innan landningen skulle ha ägt rum försvann signalerna från landaren och motorn stannade. Teknikerna på jorden lyckades dock starta om den men åter förlorade kontakten med farkosten. Till slut kraschade miljardprojektet i Stillheten hav.

Med sig hade den vetenskapliga instrument som skulle mäta månens magnetfält och den skulle också skicka tevebilder från månen. Detta för att ta reda på mer om vår närmaste granne som kan bli viktig när det gäller att tillverka bränsle för framtida rymdfärder.

Men ombord finns även en nanoversion av den judiska toran.

Tanken var att Israel skulle sälla sig till en exklusiv skara länder – USA, Ryssland och Kina – som lyckats mjuklanda en rymdfarkost på månen. En landning som också skulle ha blivit unik som den första helt privatfinansierad månlandning. Kostnaden var ungefär en miljard svenska kronor och bakom projektet står företagen Space IL och IAI, Israel Aerospace Industries.

Beresheet, som betyder ”i begynnelsen”, kommunicerade med jorden via svenska antenner som tillhör SSC.

Signalerna från sonden togs emot av sex antenner som sedan skickade dem vidare till Esrange utanför Kiruna och därefter reläas de till kontrollrummet i Israel där bland andra Israels premiärminister Banjamin Netanyahu fanns på plats när rymdfarkosten kraschade.

– Jag hoppas att vi kan återvända och landa mjukare nästa gång, sa Netanyahu minuterna efter det att kraschen var ett faktum klockan 21.25 svensk tid.

Sverige hade sin del i det israeliska rymdäventyret genom att förse sonden med kontakt med jorden.

– Det är förstås supertråkigt när något sådant händer men att ta sig så långt som de ändå gjorde är en bedrift, det glömmer man lätt när slutet blir så snöpligt, säger Krister Sjölander vid SSC.

Svenska SSC har stått för kommunikationen mellan sonden och kontrollen på jorden:

– Vi har världens största täckande globala markstationer och kunde erbjuda dem kontakt var de än befann sig, säger Krister Sjölander.

De svenska radiolänkarna har också använts för att hålla koll på var Beresheet befunnit sig. Och det har man kunnat göra på 15 meter när.

– Utan dem hade man till exempel inte kunnat veta när bromsraketerna ska startas, säger Krister Sjölander.

För Krister Sjölander har projektet varit fantastiskt. Några timmar innan färden slutade i ett misslyckande konstaterade han:

– Det är fantastiskt att få vara med i ett projekt som är så speciellt, säger Krister Sjölander som 2003 var med och byggde europeiska Smart-1 som 2003 skickades till månen och lades i omloppsbana kring den.

Idén till kvällens landning föddes i tävlingen Google X Prize 2007, en tävling som syftade till att landa en obemannad robotbil på månen och att bilen sedan skulle förflytta sig minst 500 och samtidigt skicka tevebilder tillbaka till jorden.

– Tävlingen skapade en hel rörelse och teknikutveckling i Israel som med jämförelsevis små, privata medel, nu har kunnat ta sig an något som bara de allra största tidigare har klarat.

Som de flesta andra är Krister Sjölander övertygad om att månen är första steget till Mars. Det är här som allt ska testas innan nästa steg i rymden tas – att skicka människor till en annan planet.

– Vi behöver kunna etablera oss på månen innan vi tar steget till Mars, säger han.

Läs mer: Ny kapplöpning mot månen