Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Isrekord slaget i Arktis

Sommarisens täcke i Arktis är nu det minsta som uppmätts. Utbredningen har gått under den tidigare lägstanoteringen från 2007.

Som DN tidigare skrivit har det i några dagar stått klart att Arktis is i år skulle bli den minst utbredda som noterats. I sin senaste uppdatering konstaterar nu USA:s nationella snö- och isdatacenter (NSIDC) att havsisens utbredning i Arktis den 26 augusti var 4,10 miljoner kvadratkilometer . Det tidigare bottenrekordet var 4,17 miljoner kvadratkilometer.

Det uppseendeväckande är att rekordet inträffar redan mellan två och tre veckor innan det lägsta värdet normalt inträffar. Det brukar alltså smälta en bit in i september också.

Hur mycket mindre is det blir innan det vänder är dock svårt att veta ännu, eftersom det beror på vindar och andra lokala väderförhållanden.

Isen i Arktis var i vintras lite mer utbredd än de senaste åren, men efter en kraftig avsmältningsperiod i juni hamnade kurvan under 2007 års – det år som hittills uppvisat den minst utbredda sommarisen.

De sex somrar med minst is i Arktis som uppmätts har alla inträffat de senaste sex åren. Man har gjort regelbundna satellitmätningar sedan 1979.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.