Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Issmältningen fortsätter höja havsytan

Störst är issmältningen på Grönland, visar den nya studien.
Störst är issmältningen på Grönland, visar den nya studien. Foto: Ian Joughin / AP
Ännu en studie visar nu att istäcket vid polerna fortsätter att minska. Störst är issmältningen på Grönland.

Det är en studie som publiceras i tidskriften Science på torsdagen som summerar tjugo års forskning. Bakom studien står 47 forskare från 26 olika laboratorier och undersökningen är finansierad av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och dess europeiska motsvarighet Esa.

Resultaten, som samlats in av flygplan och satelliter, visar en tydlig ökning av issmältningen både på Grönland och på Antarktis. Jämfört med 1990-talet förlorar dessa områden tre gånger så mycket is i dag, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Störst är avsmältningen på Grönland som svarar för två tredjedelar av den is som nu omvandlas till flytande vatten.

Forskarna noterar att medan issmältningen under 90-talet bidrog till att höja havsytan med 0,27 millimeter årligen så bidrar den i dag till en årlig höjning av ytan med 0,95 millimeter.

Forskargruppen konstaterar att höjningen av havsytan faller inom ramen för FN:s klimatpanels prognoser. Räknat från 1992 har de smältande isarna bidragit till att höja havsytan med 11,1 millimeter enligt forskarna.

Den 28 november kom Världsmeteorologiska organisationen, WMO, med sin årsrapport för 2012 där man konstaterade att det gångna året kommer att gå till historien som ännu ett av de varmaste år som uppmätts, vilket DN.se skrev om i onsdags.

WMO noterade att sommarisen i Arktis hade sin minsta utbredning sedan man började mäta med hjälp av satelliter 1979. Istäcket var i mitten av september 18 procent mindre än det förra bottenrekordet, som inträffade 2007.

Den nya studien visar med stor tydlighet på minskningen av isstäcket vid båda polarregionerna.

– Utan dessa insatser hade vi inte med säkerhet kunnat berätta för allmänheten på vilket sätt som jordens istäcke har förändrats och därmed kunna sätta punkt för en osäkerhet som har varat under många år, säger professor Andrew Shepard, en av forskarna bakom tjugoårsstudien i pressmeddelandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.