Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-22 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jakten-pa-den-verkliga-tidskristallen/

VETENSKAP

Jakten på den verkliga tidskristallen

I årets julkalender i SVT tänker onda krafter stanna tiden dagen före julafton och Max (Vincent Wettergren), professor Styregaard (Eva Rydberg), Asrin (Monna Orraryd) och Lima (Naima Palmaer) reser till universums mitt för att föröka reparera tidens kristall. Roboten heter Gorbi.
Foto: Ulrika Malm/SVT

En tidskristall är en helt ny sorts materia, med regelbundna mönster i tiden i stället för i rymden. Nobelpristagaren i fysik Frank Wilczek fick idén när han undervisade på en matematikkurs för fem år sedan. Den ansågs omöjlig, men i år tillverkades de första tidskristallerna.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.