Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jannike-kihlberg-darfor-kan-halsoproblemen-med-kol-och-smog-bli-en-brytpunkt/

Vetenskap

Jannike Kihlberg: Därför kan hälsoproblemen med kol och smog bli en brytpunkt

Kolet är en del av den polska identiteten. Grafitti i staden Jastrzebie-Zdrój, sju mil sydväst om Katowice.
Kolet är en del av den polska identiteten. Grafitti i staden Jastrzebie-Zdrój, sju mil sydväst om Katowice. Foto: Lotta Härdelin

Platsen där närmare 200 länder ska mötas under FN:s klimatkonferens i Katowice ligger där det tidigare fanns en kolgruva. På sätt och vis symboliskt men ändå inte eftersom Polen så envist biter sig fast vid kolet.

Jannike Kihlberg
Rätta artikel

En enig vetenskap har redan dömt ut kolet. Enligt den senaste specialrapporten från FN:s klimatpanel IPCC bör kolet helt utfasat till år 2050. Det är bara drygt trettio år dit och det är en kort tid för ett samhälle att ställa om.

Troligtvis tvingas politikerna i Polen att tänka om ganska snart. Att subventionera en industri utan framtid med 2 miljarder euro per år är inte ekonomiskt hållbart, och att subventionerna går till en verksamhet som gör att människor dör i förtid är inte humant hållbart.

I Kina har de hälsoproblem som kol och smog medför varit den brytpunkt som inneburit att politikerna där nu arbetar aktivt för att komma bort från kolberoendet. Risken för social oro när människor upplever att deras hälsa är hotad är helt enkelt för stor.

Samma sak gäller med stor sannolikhet i Polen, det är svårt att tänka sig att dagens unga frivilligt skulle vilja jobba i kolgruvor eller vilja fortsätta utsättas för luftföroreningar som förkortar livet.

Risken finns dessutom att kol tappar konkurrenskraft i en framtid där priset på alternativ energi som exempelvis solel sjunker; då kommer kolutvinningen att bli än mer kostsam och kräva mer subventioner.

Problemet för Polen och andra länder som är beroende av kol är att de sitter inlåsta i en infrastruktur kring det fossila bränslet, att bryta sig loss och ställa om till ett mer fossilfritt samhälle kommer att bli kostsamt.

Det vet politikerna om och det kan vara därför som värdlandet Polen har valt temat ”rättvis övergång” till den officiella invigningsdagen på måndag då ländernas statsministrar eller representanter för dessa är på plats.

Rättvis övergång är en del i Parisavtalet och handlar om att arbetare ska få chansen till nya jobb när deras egna försvinner i en omställning från fossilberoende till samhällen med lägre utsläpp.

Spanien har nyligen aviserat att landet kommer att lägga ner de flesta av sina kolgruvor redan till årsskiftet. I samarbete med facket har regeringen tagit fram ett paket där arbetarna erbjuds antingen pension eller omskolning.

Att värdlandet Polen har valt rättvis övergång som tema till COP24 och även har tagit fram flera deklarationer som handlar om detta och om solidaritet, kan ses som ett tecken på att landet har påbörjat en resa mot ett mindre kolberoende samhälle.