Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jannike-kihlberg-det-som-sker-i-arktis-stannar-inte-i-arktis/

Vetenskap

Jannike Kihlberg: Det som sker i Arktis stannar inte i Arktis

Foto: TT

Temperaturen ökar, isarna smälter, haven värms upp, havsnivån stiger – och det går allt fortare. Den nya rapporten från IPCC är ytterligare en varningssignal från vetenskapen att det är bråttom, mycket bråttom, att radikalt minska utsläppen.

Vi vet det redan – vi märker det redan. Värmeböljor, kraftigare orkaner, kortare vintrar, smältande havsisar och glaciärer. 

Den nya specialrapporten från FN:s klimatpanel IPCC är ytterligare en bekräftelse på det vi ser hända omkring oss. Klimatförändringen är på väg att snabbt förändra förutsättningarna för våra liv. De fem senaste åren är de varmaste som har uppmätts. I nuläget går förändringen av klimatet snabbare än omställningen av samhället och minskningen av utsläppen.

FN:s generalsekreterare António Guterres, som ger klimatfrågan högsta prioritet, upprepar ofta ”Vi håller på att förlora kapplöpningen, men det är en kapplöpning som vi kan vinna”. Senast sa han det i måndags kväll i FN:s generalförsamling i New York vid avslutningen av det extra klimatmöte som han bjudit in världens ledare till.

Under mötet presenterades en rad nya initiativ och skärpta åtaganden. Men de räcker inte på långa vägar för att bromsa den globala uppvärmningen tillräckligt mycket, inte minst beroende på att de stora utsläppsländerna duckade och inte levererade några skärpta åtgärder.

Uppfylls de åtaganden som världens länder hittills har lovat kommer uppvärmningen att ligga runt 3 grader, det skulle bland annat innebära en havsnivåhöjning på närmare en meter och göra flera av de små ö-nationerna obeboeliga.

IPCC:s nya specialrapport är en bekräftelse av slutsatserna i rapporten som kom för ett år sedan. Den konstaterade att det är stor skillnad mellan en global uppvärmning på runt 2 grader och på en som begränsas till cirka 1,5 grader. Ett av de mest konkreta exemplen var korallerna i haven, vid 1,5 grader skulle stora delar försvinna, vid 2 grader skulle de utrotas.

Den nya rapporten fokuserar på haven och kryosfären, de frusna delarna av jorden. Gemensamt för de båda är dels att de lätta att ta för självklara – de har ju alltid funnits där med eviga vågor och det evigt frusna, dels att de har stor betydelse för jordens klimat. Haven tar upp både koldioxid och överskottsvärme och de is- och snötäckta delarna reflekterar solljus och bidrar på så sätt till att svalka planeten.

Vi vet att det som hittills varit en självklar del av vår jord och en viktig buffert mot klimatförändringen nu är extremt hotat. 

Vi vet att dagens unga när de når medelåldern kommer att leva på en planet med helt andra förutsättningar än deras föräldrar gjorde när de var lika gamla. En annorlunda havsmiljö med där exempelvis korallerna har minskat kraftigt eller helt försvunnit. Ett Arktis som kan komma att vara isfritt sommartid redan om tjugo år enligt Arktiska rådet. 

Vi behöver inte titta på andra länder, klimatförändringen märks tydligt här i Sverige som delvis ligger i Arktis:

• Mest slående är att vår högsta punkt, Kebnekaises glaciärkrönta sydtopp, har smält stadigt och förra året var den lägre än nordtoppen som är rent berg. För några veckor sedan var sydtoppen 1,2 meter lägre än nordtoppen som då var Sveriges högsta punkt.

• En tredjedel av de svenska glaciärerna har försvunnit på hundra år.

• Snö kan snart bli en bristvara, i Sverige och andra länder sparas snö för att säkra skidsäsongen.

• Stigande havsnivå märks i södra Sverige där stranderosionen redan är ett problem.

• I Norrbotten har årsmedeltemperaturen ökat med drygt 1,3 grader på fyrtio år, enligt SMHI.

• Renägande samer märker klimatförändringen tydligt, renarna ändrar sina vandringsvägar.

Förra årets rapport konstaterade att det var mycket bråttom att få ner utsläppen, de måste halveras till år 2030. Det var kort tid redan då.

Nu har ytterligare ett år gått och de har inte minskat. Tvärtom – utsläppen ökar, både i Sverige och globalt. Tiden att agera är ännu kortare, det är ännu mer bråttom.

En sak är säker: Det som sker i Arktis stannar inte i Arktis. Det påverkar hela planeten.