Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Japanska Astro-H ska studera svarta hål i rymden

00:40. Astro-H är Japans största rymdteleskop någonsin, och ska observera strålning med riktigt hög energi – röntgenstrålning och så kallad gammastrålning – från allt från gränsen av svarta hål till stora galaxkluster.

I dag sköt japanska rymdstyrelsen JAXA upp satelliten Astro-H.

Astro-H är Japans största rymdteleskop någonsin, och ska observera strålning med riktigt hög energi – röntgenstrålning och så kallad gammastrålning – från allt från gränsen av svarta hål till stora galaxkluster. 

Astro-H är Japans tredje försök att få upp ett röntgenteleskop. År 2000 kraschade raketen som skulle skjuta upp teleskopet Astro-E alldeles efter start. Fem år senare sändes satelliten Suzaku upp, men den hade problem med heliumgasen som skulle användas för att kyla ner en del av mätutrustningen ombord som därför inte kunde användas. 

För Astro-H har forskarna gjort om designen av heliumtanken för att det ska fungera bättre denna gång.

Astro-H ska observera rymden i minst tre år. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.